Ik maak er geen gewoonte van om over hardlopen te schrijven op deze website. Maar toch wil ik jullie deelgenoot maken van wat ik de afgelopen 10 weken heb meegemaakt. Net na mijn zomervakantie kon ik amper 2 minuten hardlopen en nu loop ik 5 kilometer relatief makkelijk

Afgelopen zomervakantie, op een strand in Spanje, besloot ik dat ik een alternatief moest hebben voor het fietsen. Iets makkelijks en snel. Als ik ga fietsen ben ik immers steevast een half uur bezig met voorbereidingen. Bidon vullen, fietscomputer zoeken, banden oppompen enzovoort. Ik kwam al snel uit op hardlopen.

Meteen na aankomst thuis heb ik de podcast ‘start 2 run’ van Evy Gruyaart gedownload. Een paar dagen later startte ik mijn eerste les in oude sportschoenen en een katoenen shirt. 30 minuten later kwam ik druipend van het zweet thuis aan. Huigend en aardig afgebroken.

In de weken die volgden liep ik steeds langer hard en wandelde ik steeds minder. Ik kreeg steeds meer lucht en het lopen ging steeds lichter. Natuurlijk ging het de ene dag beter dan de andere, ik heb zelfs sommige trainingen in moeten korten omdat het echt niet meer ging. Over het algemeen zag ik echter een flinke progressie.

Na twee weken lopen bracht ik een bezoek aan de Decathlon voor mijn eerste hardloopkleding. Twee korte shirtjes, twee langsleeves, sportboxershorts en een joggingbroek. Harder ging ik er niet van lopen, maar comfortabeler werd het wel.

Na 9 weken verruilde ik mijn oude sportschoenen in voor een paar gloednieuwe Nike Lunarglide hardloopschoenen. Er ging een wereld voor me open. In vergelijking met mijn vorige schoenen leek ik ineens te zweven. Ik besefte ineens dat ik hardlopen leuk was gaan vinden.

Op de Havo haalde ik met bloed, zweet en tranen een 5 voor de Coopertest. Ik haatte die 12 minuten afzien op het sportveld van mijn middelbare school. Nu, ruim 10 jaar later loop ik zonder problemen 24 minuten achter elkaar.

Afgelopen woensdag heb ik voor het eerst meegelopen met de Running Junkies. Na 10 weken alleen lopen was de gezelligheid van een groep een verademing. Aanstaande woensdag loop ik weer met de Running Junkies en ik heb me ook maar meteen aangemeld voor de Halloween Run aanstaande zaterdag.