Kan me geen mens herinneren die het niet fantastisch vindt dat je meedoet aan Alpe d’huZes. Toch zetten veel mensen er vraagtekens bij, ze vinden het te commercieel. Eerlijk is eerlijk, had ik ook… heel heel even maar.

Door Kim Peters, van Team Aerofitt

Wanneer er ZOveel geld gaat naar een goed doel en zeker naar een doel zoals KWF, hoe kun je daar bezwaar tegen hebben? Deelnemers staan in de rij om mee te doen, allen bereid om er alles aan te doen om het bedrag in te zamelen wat vereist wordt voor een plekje op de berg op 5 of 6 juni. Al  het ingezamelde  geld gaat naar onderzoek en verbetering in zorg van kanker.

De Alpe d’huZes hanteert het ‘Antistrijkstokbeleid’ en niemand zal ook in twijfel brengen dat het geld goed besteed zal worden, toch hebben veel mensen er bezwaar tegen dat er een minimum bedrag nodig is om aan dit evenement deel te nemen en dat het daarom niet toereikend is voor iedereen.

Laat ik dan bij deze voorop stellen dat het voor mij financieel eigenlijk ook niet haalbaar is. Zit al een tijdje tegen een aantal rekening aan te hikken. Toch hebben ze me weten te overtuigen om als fietser mee te doen aan dit schitterende evenement. En blij toe!

Nu al veel tijd en energie gestoken in het inzamelen van geld en hoe meer je hiermee bezig bent hoe meer je je betrokken gaat voelen bij waar het nou ECHT om gaat. Dagelijks hoor je van mensen die getroffen zijn door kanker, soms van ver, vaak van dichtbij. Oude mensen, jonge mensen, lieve mensen… niemand blijft gespaard. Die ziekte mag geen dodelijke ziekte meer zijn, hooguit een chronische en bij voorkeur mag deze ziekte helemaal geen bestaan meer hebben.

En als je als scepticus (nog steeds) denkt dat de Alpe d’huZes een tocht is voor mensen die al geld hebben, dan heb je het mis. Alle Alpe d’huZessers zijn al maanden bezig met sponsoring en ludieke acties om geld in te zamelen. Daarnaast moeten ze ook nog hun eigen onkosten betalen, dus overnachting voor die week, vakantie opnemen, benzine, benodigde fietsonderdelen, kleding, voedsel etc. etc.. En niet alleen deelnemers zijn er druk mee er zijn honderden vrijwilligers bezig met het organiseren van de Alpe d’huZes.
Wil je voor een een ‘klein’ bedrag (en begrijp me niet verkeerd, want zeker nu weet ik dat alle, maar dan ook alle beetjes helpen) meedoen en de plek willen innemen van iemand die er alles voor over heeft en er alles aan doet om er dan maar ook zoveel mogelijk uit te halen wat erin zit? Dan zeg ik; gooi dat geld wat jij ervoor over hebt in de donatiepot van KWF en ga dan op een andere datum die berg 6 x op en af fietsen en laat die berg op 5 en 6 juni vrij voor de mensen die er een jaar keihard voor hebben gewerkt.

Misschien is het een hype en misschien kennen we dit fenomeen over een paar jaar niet meer, maar dan is er wel alles uitgehaald wat er in zat! En hopelijk hebben we tegen die tijd wel weer een nieuwe hype voor een nieuw  ‘mooi’ doel!

Meer van Kim Peters: