Aanstaande zaterdag rijd ik voor de tweede keer de Toerversie van de Amstel Gold Race. In 2011 heb ik een zware dag gehad en ben ik mijzelf enkele keren tegenkomen. Nu is de voorbereiding een stuk uitgebreider geweest en sta ik er dus heel anders voor. In dit artikel kijk ik vooruit naar aanstaande zaterdag.

Amstel Gold Race herinnering 2011 In 2011 had ik net een racefiets gekocht en had ik mij met veel moeite ingeschreven voor de Amstel Gold Race. De eerste keer stond ik met 1226 fietskilometers in de benen aan de start in Valkenburg. Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik al 1678 fietskilometers gemaakt en daarbij heb ik ook nog eens de nodige hardloopmeters gemaakt. In 2011 bestond mijn klimervaring uit de zevenheuvelenweg, de oude-holleweg en een halfslachtige poging om de Cauberg te beklimmen op mijn mountainbike. Nu heb ik in mijn voorbereiding naar Alpe d’HuZes al de nodige hoogtemeters in Zuid-Nederland en België gemaakt.

Op papier ziet het er dus goed uit. Mijn voorbereiding is super en de belangrijkste beklimmingen uit de het parcours van de Amstel Gold Race heb ik dit jaar al een aantal keer bedwongen. De route is sowieso exact hetzelfde als in 2011 dus ik weet wat ik kan verwachten.

Parcourskennis

In tegenstelling tot bij mijn eerste deelname weet ik nu hoe het parcours in elkaar zit. De eerste 100 kilometer zijn relatief rustig met slechts 5 beklimmingen. De andere 6 beklimmingen zitten in de laatste 50 kilometer. In dit laatste deel zitten zware beklimmingen als het tweeluik Kruisberg-Eijserbosweg en natuurlijk ook de Keutenberg. Spaar dus een beetje energie voor de laatste 50 kilometer want dan begint het pas echt.

Mijn tas is ingepakt en morgen komt mijn sportvoeding binnen. Van enkele keren fietsen met een hongerklop heb ik geleerd en neem ik nu voldoende sportvoeding mee. Mijn fiets heb ik vanochtend gepoetst en deze ziet er weer als nieuw uit. Met een cassette van 12-30 moet het helemaal goed komen.

Weersvoorspelling

En dan is er nog het weer. Regen kan een dag klimmen in Zuid-Limburg loodzwaar maken terwijl een lekker lentezonnetje kan zorgen voor zomers genot. Begin deze week werd er nog lekker weer voorspelt, gisteren voorspelde Weerplaza 7 millimeter regen en als ik vandaag kijk ziet het er erg goed uit.

Weer Amstel Gold Race 2014

Zondag zijn de profwielrenners aan de beurt. Om kwart over 10 starten zij op de Markt in Maastricht voor 4 lussen door het Zuid-Limburgse landschap. Het parcours is in totaal 251,4 kilometer lang en telt maar liefst 34 hellingen. Nederland is op dit moment het meest succesvolle wielerland. Met onder anderen de prachtige overwinning van Niki Terpstra in Paris-Roubaix en twee etappe overwinningen van Tom Jelte-Slagter in Paris-Nice staan er op dit moment erg goed voor. Tom Jelte-Slagter wordt naast Wout Poels aangemerkt als mogelijke winnaar van de Amstel Gold Race.

Meer lezen