Vandaag stuurde de organisatie van de Amstel Gold Race een nieuwsbrief naar alle deelnemers en geïnteresseerden. Daarin werd wervend verteld wat er allemaal verbeterd aan de toertocht ten opzichte van vorig jaar. Dat betrof niet veel bijzonders behalve dat de organisatie een gloednieuw tijdmeetingssysteem van MyLaps gebruikt.

Uniek aan de nieuwe BibTag van MyLaps is dat deze niet aan de voorvork bevestigd hoeft te worden maar geïntegreerd is in het stuurbord. De kosten van deze BibTags zijn dermate laag dat het niet nodig is deze aan het einde van een tocht weer in te leveren. Groot voordeel van dit nieuwe systeem het dat het bevestigen veel minder moeite kosten en aan het einde van een tocht of wedstrijd is er geen gedoe met het inleveren van bikechips. Daarnaast het het systeem volgens MyLaps zelf betrouwbaarder dan de vorige systemen. Voor organisaties is het systeem makkelijker op te bouwen, te beheren en te gebruiken.

Voor de elektronica in de BibTag heeft Mylaps gekozen voor een milieuvriendelijke oplossing. De batterij gaat minimaal 24 maanden mee en mag bij het gewone afval(zie white paper). MyLaps zegt zelf het volgende over de elektronica in haar chips:

The patent protected and environmentally friendly battery of the BibTag is contained in a thin and flexible label alongside the chip and antenna and does not contain toxic materials.

Het BibTag systeem is al verkrijgbaar vanaf februari 2010 en werd onder andere al gebruikt bij de marathon van Berlijn en Chicago. Voor zover ik heb kunnen vinden is dit de eerste keer dat dit systeem wordt gebruikt bij een wielerevenement.

Tot slot geeft de organisatie van de Amstel Gold Race aan dat er voor iedere deelnemer aan de toertocht nog een extra herinnering is. Wat blijft nog even een verrassing.

Meer informatie: