Aan de Middellandse Zee ligt het hart van het Catalaanse leven. Een stad waar je kunt ruiken, proeven en kijken naar wat genieten op zijn Catalaans betekend.

Naar Barcelona

Er zijn verschillende manieren om Barcelona te bereiken. Vanuit verschillende vliegvelden in Nederland wordt er dagelijks gevlogen op de stad en verschillende touroperators bieden busreizen aan. Als je al in de buurt van de stad verblijft zijn er ook verschillende methoden om in de stad te geraken. Er rijden bussen vanuit bijna alle toeristische plaatsen aan de Costa Brava. Alle kustplaatsen ten Zuiden van Blanes zijn aangesloten op het spoornetwerk. Ieder half uur rijdt er een stoptrein bijna over het strand naar Barcelona. Het is ook mogelijk de stad met de auto te bezoeken. Door het overzichtelijke stratenpatroon is het bijna niet mogelijk de weg kwijt te raken. Goede parkeergarages zijn te vinden bij de Olympische haven.

De stoptrein

Ik heb ervoor gekozen de stoptrein(de Rodalies) vanuit Blanes te pakken. Deze doet er welliswaar meer dan een uur over om in het centrum van de stad te komen maar vanuit de treinstellen met airconditioning krijg je een prachtig beeld van de Costa Brava. Op sommige delen van het traject kijk je recht in de zee en op andere delen loopt het spoor tussen het strand en de boulevard.

Na een reis van een uur en uur kwartier stopt mijn trein recht onder het Plaza de Catalunya. Het is even zoeken naar de uitgang maar na tien minuten lopen door het ondergrondse station sta ik buiten in de volle zon. Op het Plein tref ik een wolkenloze hemel en een brandende zon. Ik loop tussen de duiven door naar de Ramblas

De Ramblas

Vis op de Boqueria in Barcelona

De Ramblas is de meest toeristische straat van Barcelona en gedurende de hele dagis er van alles te beleven. Er staan verschillende levende standbeelden en bloemenstalletjes de zuidelijke zijde van de straat zijn verschillende kunstenaars te vinden. Door het grote aantal toeristen lopen er op deze straat veel zakkenrollers rond en proberen anderen u te verleiden tot een potje balletje-balletje. De politie is echter alert op dit soort praktijken en het levert daarom een vermakelijk schouwspel op de heren zich ineens uit de voeten maken.

Ik loop door de mensenmassa naar de markt halverwege de Ramblas. Op het Mercat de la Boquiria vind ik verschillende versproducten. Grote stands met vers fruit en fruitsalades, pizza’s die vers gebakken worden en Spaanse Chorizo’s die hun geuren verspreiden over de markt. Het is een feest van geuren en kleuren.

Sagrada Familia

Sagrada Familia in BarcelonaNa een bezoek aan de markt en een korte wandeling over de Ramblas duik ik een metrostation in voor een rit naar de Sagrada Familia, de onvoltooide kerk van Gaudi.

Vanaf de start van de bouw van de kathedraal in 1882 wordt tot op de dag van vandaag voortdurend aan de kerk gebouwd. De huidige officiële opleveringsdatum is in 2026. De snelheid waarmee de bouw vordert, is voor een groot deel afhankelijk van de hoeveelheid giften die bezoekers binnenbrengen. De bouw duurt inmiddels al zo lang, dat voltooide gedeelten al zijn aangetast en gerenoveerd moeten worden, hetgeen overigens niet ongebruikelijk is bij de bouw van kerken van dit formaat. Hoewel de kerk nog niet klaar is, werd zij al wel tot basiliek gewijd, op 7 november 2010 door paus Benedictus XVI. De Sagrada Familia is een mooi voorbeeld van het Catalaans Modernisme.

Parc Guell

Vanuit de Sagrada Familia pak ik de metro naar een andere beroemde creatie van Gaudi, het Park Güell . Na een ritje van 10 minuten kom ik weer boven de grond bij metrostation Vallcarca. Vanuit daar is het nog ongeveer 1200 meter bergop lopen naar beroemde park. Met de zon op mijn achterhoofd begin ik aan de helling met trappen en roltrappen. Met het zweet op mijn voorhoofd kom ik vervolgens boven aan bij de achteringang van het park.Vanuit daar volg ik mijn weg door het park over zanderige paden.Ik kom langs verkopers en prachtige vergezichten. Vanuit een van de hoogste delen van het park zie de Sagrada Familia, het olympisch dorp en zelfs de zee.

Hoe dichter ik de vooringang nader hoe drukker en mooier alles wordt.

Parc Guell in Barcelona

Gotische wijk(Barri Gothic) en de  kathedraal

Ik besluit mijn dag af te sluiten op de plaatst waar het allemaal ooit begonnen is. De bakermat van Barcelona ligt in Gotische wijk. Met haar smalle straatjes, winkels en restaurantjes is het stadsdeel en walhalla voor romantici en shopaholics. Die laatsten moeten ook zeker een bezoek brengen aan de Passeigh Gracia.

Midden in de Gotische wijk staat de kathedraal van de stad Barcelona. Een groot gotische bouwwerk de ruim 500 jaar oudere kathedraal van de stad is absoluut een bezoekje waard. Let er wel op dat je kleding hebt die je schouders en knieën bedekt. Het deurbeleid van de kerk is erg streng.

Rond 9 uur haal ik een broodje en stap ik in de trein terug naar Blanes. Mijn dag eindigt met zicht op de zon die in de zee zakt.

Meer lezen: