Afgelopen weekend vond in de Utrechtse Jaarbeurs Bikemotion Benelux plaatst. Een beurs voor sportieve fietsers waar veel fabrikanten hun nieuwste producten aan het Nederlandse publiek presenteren. Ook ik heb een bezoek gebracht aan deze beurs en heb weer veel moois en bijzonder gezien. Ik heb geen bergen met foto’s maar zal wel mijn ervaringen van afgelopen zondag met jullie delen.

Zondagochtend om 10 voor 10 rijd ik aan richting station ’s Hertogenbosch om vervolgens enkele minuten later voor het station de rest van de groep te ontmoeten. Tussen de ongeveer 14 mannen en een vrouw zie ik ook enkele bekenden van vorig jaar. Ik schuid iedereen de hand en we praten bij over wat we in het afgelopen jaar op fietsgebied gepresteerd hebben. Na een minuut of tien kletsen is het tijd om te vertrekken en komt de groep langzaam in beweging.

We rijden richting de brug over de Maas bij Hedel om vervolgens langs de snelweg richting Geldermalsen te rijden. We rijden door het historische centrum van Culemborg alwaar we een groepsfoto maken op het bordes van het stadhuis. Daarna vervolgen we onze weg via het pontje over de Lek om vervolgens via Houten uit te komen in het centrum van Utrecht.

De beurs had ook dit jaar weer een hoop moois te bieden. Belangrijkste noviteit was de nieuwe elektronische Ultegra groep. Shimano presenteerde haar nieuwe groep prominent op haar stand. Maar er was nog veel meer moois te zien. Hier onder de zaken die mij het meest zijn bijgebleven.

Mooiste fiets – Italiaanse titaniumfiets Passoni Nero Xl
De mooiste fiets op de beurs was voor mij zonder twijfel de Nero XL van het Italiaanse merk Passoni. Een grijze titatiumfiets met Shimano afmontage. De oranje accenten maken de fiets helemaal af. Kijk en geniet vooral zelf.

Passoni Nero XL

Bijzonder – Legacy bikes
Erg bijzonder vond ik de stand van Legacy bikes. Een maker van fixie’s en speciale wielen. De singlespeed fietsen waren mooi en leuk om te zien maar niet datgeen wat me het meeste is bijgebleven. Dat waren namelijk de handgespaakte wielen. In plaatst van standaard patronen werd er gewerkt met in elkaar gedraaide spaken. Naast stijve wielen levert dit ook een mooi plaatje op.

Legacy bikes - wiel

Legacy bikes - wiel

Opvallend – E-bikes
Naast ruimte voor racefietsen en mountainbikes was er(net als vorig jaar) ook opvallend veel ruimte voor elektronische fietsen. Ik ga op dit moment geen betoog houden over de voors en tegens van deze ontwikkeling maar ook op een beurs voor sportieve fietsers neemt de fiets met trapondersteuning een steeds prominentere plaats in.