Steeds meer Europese steden beginnen eraan, bikesharing. Een systeem waarbij inwoners en bezoekers van een stad gratis of tegen een kleine vergoeding gebruik kunnen maken van ‘openbare’ fietsen.Ergens in de jaren ’60 bedachten de provo’s het witte fietsenplan. Deze fietsen stonden overal in Amsterdam en iedereen mocht deze fietsen gebruiken. Een succes werd het witte fietsen plan niet, een groot deel van de fietsen werd gesloten of verdween.

Ruim 40 jaar later zetten veel steden een vergelijkbaar systeem op, maar met meer succes. Eerder schreef ik al over de rode fietsen die je overal in Barcelona kunt vinden. Helaas is dit systeem alleen beschikbaar voor inwoners van de stad.

Velib Parijs

Bikesharing in Parijs

Paris en diverse andere steden hebben een systeem voor bikesharing wat ook beschikbaar is voor toeristen. Een kaartje voor 1 dag is makkelijk online te bestellen op aboen-paris.cyclocity.fr/subscribe details en kost slechts 1,70 euro. De stad Parijs kent honderden ‘stations’ waar je een fiets kunt halen en stallen.

Bikesharing ontlast niet alleen het verkeer en openbaar vervoer. Het vergroot ook nog eens de volksgezondheid en brengt mensen in beweging. De drempel om een fiets te huren of lenen is minder hoog dan de drempel om een fiets te kopen.

De volgende Europese steden hebben een systeem voor bikesharing. Informeer in de onderstaande steden bij een vvv-kantoor dus gerust naar de mogelijkheden. Op de fiets beleef je een stad namelijk anders van met een metrokaart of vanuit een toeristenbus.

 1. Paris, France
 2. Barcelona, Spain
 3. London, United Kingdom
 4. Lyon, France
 5. Munich, Germany
 6. Seville, Spain
 7. Brussels, Belgium
 8. Toulouse, France
 9. Strasbourg, France
 10. Milan, Italy
 11. Nice, France
 12. Bordeaux, France
 13. Grenoble, France
 14. Oslo, Norway
 15. Lille, France
 16. Antwerp, Belgium
 17. Stockholm, Sweden
 18. Zaragoza, Spain
 19. Budapest, Hungary
 20. Mainz, Germany
 21. Hamburg, Germany
 22. Rennes, France
 23. Nantes, France
 24. Montpellier, France
 25. St. Etienne, France
 26. Vienna, Austria
 27. Marseille, France
 28. Gothenburg, Sweden
 29. Dublin, Ireland
 30. Leipzig, Germany
 31. Valencia, Spain
 32. Luxembourg City, Luxembourg
 33. Nottingham, United Kingdom
 34. Plaine-Commune, France
 35. Bucharest, Romania
 36. Düsseldorf, Germany
 37. Stuttgart, Germany
 38. Århus, Denmark
 39. Dijon, France

Het Nederlandse systeem van de OV-fiets kan ook worden gezien als bikesharing. De OV-fiets ontbreekt echter in dit overzicht omdat het een nationaal project is en geen stedelijk project.

Dit artikel is tot stand gekomen met hulp van Henk Hendriks van de Fietsersbond.

Meer lezen: