Mei van dit jaar won ik via de Facebookpagina van Toerisme Vlaanderen twee eerste klas treintickets naar Brussel. Op een rustig zaterdagochtend heb ik samen met mijn vriendin gebruik gemaakt van deze tickets, we waren erg benieuwd naar de tentoonstelling Vlaamse Miniaturen in de Koninklijke Bibliotheek.

Vanuit ’s Hertogenbosch pakken we rond 8 uur ’s ochtends de trein, amper 2 uur en 1 overstap in Roosendaal later stappen we uit op Brussel Centraal. Onze treinreis verloopt rustig en vanuit de comfortabele eersteklas stoelen leest mijn vriendin zich alvast in over de Vlaamse Primitieven. Ik lees een tijdschrift en staar wat uit het raam, de staions en wijken van Antwerpen en Mechelen trekken aan ons voorbij. Voor het weten stopt te trein op station Brussel Centraal. Vanuit dit station liggen de Koninklijke Bibliotheek en de Grote Markt op loopafstand. We kiezen ervoor eerst een bezoek te brengen aan de Koninklijke Bibliotheek voor de tentoonstelling Vlaamse miniaturen, tenslotte is dit waar we voor naar Brussel zijn afgereisd.

Vlaamse miniaturen

De tentoonstelling Vlaamse Miniaturen in de Koninklijke Bibliotheek van België bestaat uit handschriften en miniaturen uit de middeleeuwen. Het is een bijzondere tentoonstelling. Enkele stukken zijn al in geen 50 jaar aan het publiek getoond, andere stukken waren zelfs nooit eerder voor het grote publiek zichtbaar. Deze tentoonstelling geeft daardoor een unieke kans om een kijkje te nemen in het middeleeuwse leven.

Na binnenkomst krijg je eerst een korte inleiding in het middeleeuwse Vlaanderen. Vervolgens word je als bezoeker door middel van filmbeelden meegenomen in de manier van restaureren van eeuwenoude handschriften. Foto’s en voorbeelden van aangetaste boeken en het restauratieproces dat volgt, ondersteunen deze film. In het eerste deel van de tentoonstelling zijn werken van onder anderen de befaamde Vlaamse kunstschilder Rogier van der Weyden te zien. Ook een zeer vroeg manuscript van het welbekende dierdicht Van den vos Reynaerde is voor het grote publiek te zien. Deze oude werken nemen je als het ware mee in de belevingswereld van een middeleeuwer. Een belevingswereld waarin meerkoppige monsters, eenhoorns, draken en ridders een grote rol spelen. Daarnaast worden er ook vroege wetenschappelijke studies getoond waarin is te zien wat men in de middeleeuwen al wist van het menselijk lichaam en de natuur.

Eva in het aardse Paradijs - Simon Marmion

Eva in het aardse Paradijs – Simon Marmion

Het tweede deel van de tentoonstelling vind plaats in de Nassaukapel. Dit 16e eeuwse overblijfsel van het Nassaupaleis komen de stukken goed tot hun rechten. Onder witte kruisbooggewelven en op de zwart marmeren vloer zijn nog eens tientallen middeleeuwse handschriften te bezichtigen. Deze handschriften bevatten miniaturen met jachttaferelen en Bijbelse voorstellingen. De mooie kleurrijke afbeeldingen van het paradijs en de kruisafneming zijn net zo indrukwekkend als hun grote broers in het Louvre en het Prado.

De tentoonstelling Vlaamse miniaturen is nog tot 31 december te zien in Brussel, daarna gaan de stukken naar de Bibliothèque nationale de France in Parijs.

Stadswandeling

Na het bezoeken van de tentoonstelling in de Koninklijke Bibliotheek lopen we de stad in voor een mooie wandeling. Onze wandeling begint op de gezellige Grasmarkt. Behoorlijk hongerig geworden genieten we van een snelle lunch bij de Quick. Vervolgens lopen we door smalle oude straatjes naar de Grote Markt. Het centrum van Brussel is een wirwar van kleine op en neergaande straten en steegjes. Oude monumentale panden worden afgewisseld door nieuwbouw, dit is echter niet storend. 

Op de Markt is echter wel alles authentiek en is het vooral genieten voor de liefhebbers van Gotische en Barokke architectuur. Het Gotische stadhuis is absoluut het bezichtigen waard en een lust voor het oog. Het flamboyante gebouw is rijkelijk versierd en vooral de 96 meter hoge toren springt in het oog. Boven op deze toren staat een vergulde beeld van de aartsengel Michaël die de draak verslaat. We verlaten de Grote Markt via de Stoofstraat en lopen naar een van de bekendste bezienswaardigheden van Brussel, die desondanks gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. Het 58 centimeter hoge beeldje van Manneke Pis wordt omgeven door drommen toeristen die allemaal een foto willen maken van de plassende kleuter.

We sluiten ons bezoek aan Brussel af met een bezichtiging van de kathedraal van de stad. Een gotisch bouwwerk op de top van een kleine heuvel. Deze kathedraal, welke gewijd is aan Sint Michiel en Sint Goedele was meerdere keren het toneel van een koninklijk huwelijk.

Meer lezen: