In het peloton van een gemiddelde toerclub is de nieuwwaarde van de goedkoopste fiets al snel 1000 euro. Shimano 105 en een carbon voorvork is de standaard. Maar er zijn ook een hele hoop goedkopere fietsen op de markt. Ik leg de loep op de allergoedkoopste racefietsen en kijk wat je ermee kan. 

Bij het selecteren van fietsen voor deze vergelijking ben ik op zoek gegaan met racefietsen in de maken 56-57-58, kortom een fiets voor de gemiddelde volwassen man. Daarnaast moet de fiets eruit te zien als een racefiets. Ik heb daarbij gelet op een stuurbocht, raceremmen, smalle banden en voldoende versnellingen. Op basis van deze criteria heb ik de volgende 5 fietsen onder de loep genomen:

B’Twin Triban 300B'twin Triban 300

Deze test begint met de goedkoopste racefiets van de Decathlon. Deze fiets is verkrijgbaar in alle winkels van Decathlon en via de webiste van deze sportketen. Met een groep van de Taiwanese fabrikant Microshift aangevuld met onderdelen van Decathlon’s fietsenmerk B’twin is deze fiets al meteen bijzonder. Waar de andere fietsen zijn uitgerust met de goedkoopste groep van Shimano kiest Decathlon voor een andere weg. Voor de banden is er gekozen voor het merk Hutchinson, zeker geen onbekende naam. Tot slot vind je op deze fiets een triple-crankstel en een plat relatief hard zadel.  Voor net geen 400 euro krijg je een complete fiets die in alles voldoet aan de eisen voor een racefiets en zonder overbodige poespas.

Matra Pursuit RoadbikeMatra Pursuit Road Bike

De goedkoopste fiets uit deze test komt van de Waalwijkse online fietsenverkoper Matrabike. Dat het de goedkoopste fiets is zie je meteen terug. Het is namelijk de enige racefiets in deze test waarbij je niet kunt schakelen met de remgrepen. Er zitten aparte schakelaars gemonteerd op het stuur. In tegenstelling tot de andere fietsen in deze test zijn de wielen van deze fiets niet uitgerust met snelspanners. Daarnaast heeft Matrabike ervoor gekozen de fiets uit te rusten met overbodige reflectoren.

Sensa Prima Basic 2014Sensa Prima Basic

De Nederlandse fietsfabrikant Sensa is geen onbekende als het gaat om racefietsen. De Twentse fietsenmaker staat bekend om haar goede prijs- /kwaliteitsverhouding. De Sensa Prima Basic heeft een adviesprijs van 425 euro. Daarmee is het meteen de duurste fiets uit deze test. Voor dat bedrag krijg je een nette fiets met 21 versnellingen(3×7). Shifters en derailleurs komen uit de Shimano Tourney serie. Verder is deze fiets afgemonteerd met Supra(eigen onderdelenmerk van Sensa) en een aantal andere merken die ik niet ken. Tot slot krijg je bij deze fiets ook een bidonhouder met bidon.

Madison MarlinMadison Marlin

Net als de eerder besproken fiets van Matra is deze fiets uitgerust met met 14 versnellingen. Het is niet helemaal duidelijk met wat voor groep deze fiets is uitgerust maar het lijkt op een Shimano STI/non-series. Met 419 euro is deze fiets net iets goedkoper dan de racefiets van Sensa. Voor 6 euro minder krijg je ook een minder gerenommeerd merk en een minder luxe groep. Verder is deze fiets uitgerust met een overbodige achterreflector.

Target Indy 24 RaceTarget Race Indy 24

De laatste budgetrace uit deze test komt van Target. Dit merk is vooral te koop bij Halfords, maar ook vaak op internet te vinden. Qua uitrusting lijkt deze fiets heel erg op de Sensa Prima Basic 2014. Het grote verschil zit hem in de non-serie groep. Voor 409 euro ben je al eigenaar van deze fiets.

Overzicht

Overzicht budgetracers

Conclusie

Over de kwaliteit van de individuele onderdelen kan ik niets zeggen en ook over de kwaliteit van de frame kan ik ook niets zeggen. Wel kan ik over de samenstelling van de fiets, in combinatie met de prijs al een hele hoop zeggen. Voor een prijs van rond de 400 euro mag je geen carbon onderdelen of een complete groep verwachten. De fietsen in dit artikelen hebben allemaal een gemixte groep samengesteld uit de goedkoopste onderdelen. Ik ben er echter van overtuigd dat er zeker goede fietsen in deze test zitten. Een van de  fietsen komt wat mij betreft als winnaar uit de test, en dat is de B’Twin Triban 300. Deze fiets kost 399 euro en voor dat geld krijg je een nette fiets zonder poespas. De 24 versnellingen bieden ontzettend veel flexibiliteit.

Geen van deze fietsen heb ik kunnen testen in de praktijk, dus ik kan geen oordeel geven over de uiteindelijk kwaliteit. Ik heb in deze test vooral gekeken naar de prijs en hetgeen je ervoor terug krijgt. 

Meer lezen