Routebordje Canal du MidiTussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee stroomt het 250 kilometer lange Canal Du Midi. Het kanaal werd in 1680 onder leiding van Pierre-Paul Riquet en François Andréossy voltooid. Tegenwoordig ligt er langs het kanaal een prachtige fietsroute. Gedurende mijn verblijft in Zuid Frankrijk heb ik in twee dagen ongeveer 25 kilometer van de fietsroute langs het kanaal verkend.

Vias – Bèziers

Aan het begin van mijn verblijf in Vias-Plage heb ik een ochtend de tijd genomen om op mijn gehuurde mountainbike naar Bèziers te fietsen. Het gehele fietspad naar Bèziers is verhard en voorzien van platanen die schaduw bieden. Onderweg wordt het uitzicht bepaald door wijnvelden, boerderijtjes en plezierjachten. Eind augustus en begin september zijn de druiven klaar om geplukt te worden en hangen dus alle wijnranken vol met grote trossen dikke druiven. Onderweg worden er enkele sluizen en bruggetjes gepasseerd. Vervolgens worden via een brug over het kanaal en een tunnel onder het spoor de voorsteden van Beziers bereikt. Via een klim van ongeveer 500 meter met een laag stijgingspercentage wordt vervolgens het ‘Centre Ville’ bereikt. Het centrum van Beziers is absoluut de moeite waard. Tijdens mijn bezoek aan stad was het een gezellige drukte op het grote plein van in het centrum. Er waren kermisattracties en een kleine markt. Daarnaast was er ook een standbeeld van Pierre-Paul Riquet, een van de ingenieurs die de bouw van het Canal du Midi heeft geleid. Hij werd in 1609 te Bèziers geboren.

Pierre-Paul Riquet

Smalle steegjes en oude panden ademen de romantiek van de Méditerannée. Vanaf het plein voor ‘Le Cathedrale Saint Nazaire’ is de omgeving van Bèziers prachtig te overzien.

Uitzicht Bèziers

Vias – Agde

Op de op een na laatste dag van mijn vakantie ben ik de andere kant op gegaan. Deze kant van de route had een beduidend ander karakter. De gehele route bestond uit stoffige paden langs velden vol vergeeld gras en droge rivierbeddingen. Sommige kilometers heb ik in de volle zon moeten fietsen, op andere delen kon ik in de schaduw onder de platanen fietsen. Halverwege dit deel van de fietsroute begint een mountainbikeroute aangegeven met het oranje internationale mountainbike-teken(driehoek met twee punten eronder).

Weg Vias-Agde

Het Canal du Midi kent verschillende bouwkundige huzarenstukjes. Op het stuk tussen Vias en Agde is de Ouvrages du Libron te vinden. Omdat het niveauverschil tussen het kanaal en de rivier te klein was voor een aquaduct is hier een ingenieuze constructie gemaakt om te voorkomen dat in geval van hoog water in de rivier het kanaal en omliggende land overstromen. Als er water vanuit de bergen door het riviertje de Libron stroomt wordt het water via goten over het kanaal geleid. Meer informatie is te vinden op Wikipedia(Engelstalig).

Ouvrages du Libron 1

Ouvrages du Libron

Totale gefietste lengte: ongeveer 25 kilometer, 10% van de totale lengte van het kanaal.

Meer lezen: