Omdat mijn fiets een tijdje geleden is gestolen heb ik in korte tijd twee verschillende fietscomputers in gebruik gehad. Eerst had ik de Atech F16s (9,99 via Conrad) in bezit. Vervolgens heb ik bij mijn nieuwe mountainbike een Cateye Velo 5 aangeschaft. Een leuke kans om beide apparaatjes eens naast elkaar te leggen.


Installatiegemak

Beide systemen zijn zonder gereedschap te monteren. Voordeel van de Atech F16s is dat deze draadloos is. Hierdoor hoeft er in tegenstelling tot bij de computer van Cateye geen draad weggewerkt te worden(heeft de fietsenmaker gelukkig voor me gedaan). Verder is het bij beide computers een kwestie van de magneet vastdraaien, de sensor vastmaken met twee tie-wraps en vervolgens de houder voor de computer vastzetten op eenzelfde manier. Voordeel van de Cateye ten opzicht van de Atech is het feit dat deze naast tie-wraps ook nog een plakstrip heeft(op de houder en de sensor).

Functies

Atech F16s Cateye Velo 5
Signaal Draadloos Bedraad
Prijs* 9,99 euro 15,95 euro
Snelheid X X
Maximale Snelheid X X
Gemiddelde Snelheid X
Afstand X X
Dagafstand X X
Tijd X X
Rijtijd X
Temperatuur X
Energiespaarstand Na 6 minuten Na 10 minuten
Automatische start/stop X X
Spatwaterdicht X

*De prijs van de Atech is opgezocht op Conrad, de prijs van de Cateye Velo 5 komt van fietsenwinkel.nl. Beide prijzen zijn exclusief verzendkosten.

Betrouwbaarheid

Tijdens het fietsen merkte ik regelmatig dat de Atech zo zijn kuren vertoonde. Vooral tijdens het  het accelereren schoot de snelheid regelmatig naar 99,9 kilometer per uur.  De temperatuursensor van de Atech is heel erg gevoelig, soms zelfs te gevoelig. De temperatuur steeg in sommige situaties tot tegen de 40 graden(bijvoorbeeld in mijn schoen, op een zonnige dag in de schaduw). De afstandmeter had een kleine afwijking.

Foto0099_2

Met de Cateye Velo 5 heb ik nog geen negatieve ervaringen gehad met betrekking tot de betrouwbaarheid. De computer heeft geen vreemde uitschieters en de snelheid en afstand wordt netjes weergegeven.

Display

De Atech F16s heeft een groot display en de cijfers zijn goed leesbaar van een flinke afstand. De Cateye heeft een iets minder groot scherm, maar dit heeft weinig invloed op de leesbaarheid van de cijfers. Wat wel invloed heeft is het feit dat het display van de Velo 5 donkerder lijkt.

Conclusie

De Cateye velo 5 is ongeveer zes euro duurder dan de Atech F16s maar voor die zes euro krijg je een hele hoop. Het computertje van Cateye is betrouwbaarder en duurzamer.  De Atech F16s is makelijk te installeren maar verre van betrouwbaar. Het heeft de neiging om uit te schieten in zijn metingen. Dus wil je een betrouwbare fietcomputer waar je mee vooruit kunt dan is het verstandig wat meer te betalen voor een computer van Cateye.