Op zaterdag 4 juni was het erg zonnig, warm en onbewolkt. Ideaal weer voor een dagje dierentuin. Samen met mijn vriendin, broertje en zijn vriendin vertrokken we in de ochtend naar Vlaanderen voor een dagje Planckendael.

Planckendael is echt een dierentuin voor gezinnen met kinderen. Naast dieren kijken zijn er veel mogelijkheden om te spelen. Een echte jeep waar je in mag zitten en een Aboriginal survivalbaan zijn slechts enkele voorbeelden van activiteiten voor kinderen. Kinderen en volwassenen die van klimmen en klauteren houden kunnen kun lol op in het park. Tientallen hangbruggen en touwen laten de bezoeker kiezen tussen de makkelijke weg en de avontuurlijke weg over het water.  Tijdens ons bezoek was het 30 graden en dus aardig warm. Om alle grasvelden in het park mooi groen te houden stonden de sproeiers de hele dag aan. Tegen het einde van de dag was het groene gazon veranderd in een speelplaats waar tientallen kinderen verkoeling zochten tussen de waterstralen. De ouders zaten rustig op de bankjes om het grasveld.

Waterzuivering

De dierentuin doet erg veel aan milieubehoud en voorlichting. Zo staan er overal in het park borden die kinderen op een interactieve manier kennis laten maken met het milieu. Zo is te leren wat Planckendael met haar afval doet en hoe een zonneboiler werkt. Ook leren kinderen welk afval te recyclen is en op welke wijze dat gedaan wordt. De grote tropische kas wordt in de zomer gekoeld met het water uit de naastgelegen vijver. Het water uit de douche van de Indische neushoorn wordt verwarmd door de zon.

Daarnaast is te zien hoe het park op een heel mooie manier haar water filtert. Het vieze water wordt eerst gefilterd en vervolgens door verschillende bassins met waterplanten en algen geleid. Deze filtreren de bacteriën uit het water zodat het weer gebruikt kan worden als drinkwater voor de dieren in het park. Door bezoekers te laten zien hoe het water gezuiverd wordt hoopt de dierentuin mensen bewust te maken van hun eigen gedrag.

Koala’s en andere bijzondere dieren

Genietend van de prachtige bosrijke omgeving, speeltoestellen en milieuvoorlichting zou je bijna vergeten dat Planckendael ook nog een dierentuin is. Er zijn verschillende  bijzondere en bijna uitgestorven dieren te vinden. Zo hebben ze als een van de weinigen koala’s. Dat was voor ons ook de belangrijkste reden om naar Planckendael af te reizen. Daarnaast zijn er ook verschillende andere bijzondere diersoorten te vinden. Het park is opgedeeld in verschillende continenten en elk continent heeft haar eigen ambassadeur. Zo zijn er in het Europese gedeelte van de dierentuin tientallen ooievaarsnesten te zien. De met uitsterven bedreigde bonodo is de ambassadeur van het Afrika-gedeelte. Azië wordt vertegenwoordigd door de Aziatische leeuw. Het is niet gebruikelijk dat deze leeuwensoort in een dierentuin wordt gehouden. Enkel Blijdorp in Rotterdam en Planckendael tonen deze bijna uitgestorven diersoort. Er zijn nog ongeveer 350 wilde exemplaren van deze leeuw. Zuid-Amerika heeft tot slot als ambassadeur de goudkopleeuwenaap. Van deze aapsoort leven er nog slecht 450 in het wild.

Als Nederlander kies je er niet zomaar voor om Planckendael te bezoeken. De dierentuin ligt op ruim 155 kilometer rijden vanaf Utrecht centraal en met het openbaar vervoer doe je er ruim 3 uur over om bij de dierentuin te geraken. Toch zijn er genoeg redenen om wel tijd vrij te maken voor de reis naar Vlaanderen. Zo heeft de dierentuin als enige in de Benelux koala’s. In Europa zijn er slechts 7 dierentuinen met een of meerdere koala’s, Planckendael is de dichtstbijzijnde.  Daarnaast het park met haar 42 hectare groter dan bijvoorbeeld Artis en Dierenpark Amersfoort. Hierdoor krijgen de bosrijke omgeving en de dieren veel ruimte.

Meer lezen:

Dit verslag is geschreven voor vlaanderenvakantieland.nl