Nederland is een dichtbevolkt land, niet alleen in de steden en dorpen is het druk maar ook in de natuurgebieden. Het is daarom zaak rekening met elkaar te houden. Mountainbikers hebben hun eigen paden en het is niet de bedoeling dat zij daarvan afwijken. Maar naast de gebaande paden zijn er nog andere gedragsregels voor mountainbikers die het bezoek van een natuurgebied voor iedereen een stuk prettiger maken. De website mountainbike.nl stelde de onderstaande gedragscode op.

 1. Draag altijd een fietshelm
  Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar het scheelt een hoop ellende. Gelukkig zijn er tegenwoordig zeer goed ventilerende helmen die ook in de zomer je hoofd koel houden.
 2. Blijf altijd op de bewegwijzerde ATB/fiets route.
  Het bos is voor iedereen en er zijn genoeg voorzieningen in zowel Nederland als Belgie waar gefietst kan worden. Maak daar gebruik van.
 3. Kom niet op uitgezette wandelroutes,
  En vermijd zoveel mogelijk ruiterspaden. Mocht je toch een paard tegen komen, blijf dan rustig wachten, maar scheur nooit langs een paard. Let ook op bij remmen, een paard kan op hol slaan door piepende remmen.
 4. Rem rustig af wanneer er wandelaars naderen.
  Wandelaars verplaatsen zich niet zo snel en als je een beetje goed uitkijkt kan je ze al lang van te voren aan zien komen. Mocht je er wel plotseling een tegen komen, zeg dan niet dat je van mij rustig moest remmen, maar trap vol op de rem!
 5. Groet vriendelijk en passeer.
  Mocht je een mede mountainbiker tegen komen, snij deze dan nooit af, maar wacht rustig tot je er langs kan en bel even! Een vriendelijke groet als dank kost geen moeite. Daarna kun je weer lekker hard optrekken. Wandelaars groeten wordt vaak ook erg gewaardeerd.
 6. Train in kleine groepjes. Dat is veiliger en prettig voor de dieren.
  Trainen is uiteraard iets anders dan een toertocht. Mocht je echt gaan trainen met intervals en dergelijke, dan is het beter dit met een niet al te grote groep te doen. Dit traint ook prettiger. Bovendien heeft de natuur er dan minder last van.
 7. Rem rustig om de bosgrond op zijn plaats te houden.
  Een beetje slippen is best leuk, maar ook slecht voor de grond in het bos. Vooral als het net geregend heeft haal je de grond snel open. Probeer hier voor uit te kijken.
 8. Houd je fiets onder controle in afdalingen en bochten.
  Neem niet meer risico dan nodig is en probeer niet meteen wat een ander kan. Met name als je net een nieuwe fiets hebt is het belangrijk hier eerst weer vertrouwd mee te worden.
 9. Pas je snelheid aan de omgeving aan.
  Dit kan je op twee manieren zien.
  1) Mocht je ergens komen waar het erg druk is in het bos, fiets dan even wat rustiger totdat er weer ruimte is om te crossen.
  2)Niemand z’n conditie is gelijk of heeft altijd zijn dag. Als je met meerderen bent houd elkaar dan in de gaten en pas je aan. Controleer ook regelmatig of iedereen er nog is. Mocht je iemand missen ga dan niet stom staan wachten, maar fiets terug. Let dus op elkaar.
 10. Laat geen afval achter.
  Houd er rekening mee dat je te gast bent in de natuur en laat geen rotzooi achter. Er zitten niet voor niets zakken in het kleding en gebruik deze ook. Andere recreanten willen ook genieten van de natuur zonder uitzicht op lege verpakkingen en flesjes.

Bron: www.mountainbike.nl