Wielrennen is mooi om over te schrijven en dat gebeurt dan ook heel erg veel. Het internet kent tientalle grote en kleine Nederlandstalige wielerblogs over wielrennen, fietsen en mountainbiken. Ik struinde rond over het internet en maakte deze top tien van de leukste en beste weblogs over de wielersport.

1. Hetiskoers.nl

Vrijwel dagelijks publiceert hetiskoers.nl nieuwe blogs van gerenommeerde bloggers. De website heeft een groot aantal vaste auteurs waarvan er enkele ook schrijven voor De Muur, het NRC-Handelsblad en andere toonaangevende journalistieke media.

2. Fietspraat.nl

Geen weblog in de letterlijke zin van het woord maar een website die regelmatig mooie en goed geschreven analyses en achtergrondverhalen publiceert. Artikelen waar je goed voor gaat zitten en echt de tijd voor neemt. In de aanloop naar het WK wielrennen in Limburg houdt de website je op de hoogte van alle facetten rondom dit wereldkampioenschap. Verder is deze website ook terug te vinden op twitter met regelmatig scherpe opmerkingen bij de wieleractualiteit.

3. isdatjebidonofbenjehetzelf.wordpress.com

Wielerblog beheerd door 5 fanatieke fietsers en auteurs met regelmatig updates. De laatste tijd is het erg rustig op de website en de laatste update is van 18 mei. Op deze website wordt vooral geschreven over de wielrenners en hun verhalen. Er is veel aandacht voor de achtergrond van de verschillende renners in het profpeleton.

4. Stuyfssportverhalen.wordpress.com

Een prachtige kijk op de rijke historie van het wielrennen. André Stuyfersant brengt prachtige verhalen uit het verleden van de wielersport, maar ook uit het verleden van andere sporten. Hij zet vaak vergeten sporters met een mooi verhaal in de spotlight. De reacties op de verschillende berichten zijn vaak lovend, het is absoluut de moeite waard om een keer rond te kijken op deze website.

5. Wielersport.slogblog.nl

Verhalen uit het heden en verleden en dagelijks meerdere updates van de verschillende auteurs. Iedereen is welkom om te schrijven en te reageren. Dat gegeven levert een grote variëteit aan artikelen op. Dat dat wielerblog er wat gedateerd uit ziet is jammer maar uiteindelijk gaat het toch om de inhoud.

6. Vannieuwkerke.wordpress.com

De persoonlijke pagina van deze Vlaamse sportjournalist staat vol met colums, persoonlijke verhalen en analyses. Daarnaast licht hij de beste wielerboeken uit op zijn weblog. Dat zijn stukken goed worden gelezen wordt ook bevestigd door het grote aantal volgers, hij heeft er ruim 44.000.

7. Lidewey.wordpress.com/category/wielrennen/(vierkant door de bocht)

Prachtige blogs over het wielrennen en alles wat daarbij komt kijken. Bijna literair geschreven analyses over wielrenners en de klassiekers. Helaas zijn er vanaf 14 november geen nieuwe wielerblogs meer op de website geplaatst, dat neemt niet weg dat de oude verhalen absoluut de moeite waard zijn om te lezen.

8. Racefietsblog.nl

Leuk en onderhoudend wielerblog met veel aandacht voor multimedia. Regelmatig worden er leuke of opmerkelijke foto’s en filmpjes geplaatst. Daarnaast is er aandacht voor bijzondere fietsen en het profpeleton. Dit blog is daarnaast ook nog via facebook te volgen, kijk snel op http://www.facebook.com/racefietsblog.

9. Italiaanseracefietsen.comItaliaanse Racefietsen wielerblog

Een wielerblog speciaal voor de liefhebber van racefietsen uit Italië. Wekelijks verschijnen er op deze website verschillende berichten voor mooie Italiaanen, van klassiekers tot de nieuwste carbon racemonsters. Bianchi, Colnago, Pinarello en vele andere merken komen aan bod. Bezitters van een Italiaanse racefiets kunnen er hun trots showen en te koop zetten.

10. Paper.li/wielerlife/1336412894

Niet echt een weblog wel een heel handige website. Wielerlife geeft dagelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws en de beste artikelen uit verschillende bronnen. Zowel berichten van Sporza en Wielerflits als van verschillende kleine websites komen aan bod. Groot nadeel is echter wel dat tussen de verschillende Nederlandstalige artikelen ook Hongaarse artikelen te vinden zijn. Dat vind ik erg slordig.

 

Het valt niet mee om een compleet overzicht te maken van alle websites waarop geschreven wordt over de wielersport. Daarom heb ik mij beperkt tot tien stuks. Ken jij nog leuke websites die schrijven over de wielersport, deel jouw website of weblog via de reacties.