Gisteren finishte de Eneco Tour na een etappe van 169 kilometer in het Brababantse Vlijmen. De rittenkoers startte donderdagochtend in het Vlaamse Essen met Arnaud Demare in de leiderstrui. De etappe eindigde met Lars Boom in de leiderstrui.

Er was weer veel te zien op en rondom het parcours. In tegenstelling tot vorig jaar stond ik dit jaar op het einde van het parcours. Het tempo lag dus een stuk hoger dan vorig jaar omdat het peleton de kopgroep moest terughalen. De kopgroep van 4 man met onder andere de Vacansoleil-DCM renner Tom-Jelte Slagter had bij het oprijden van de plaatselijk omloop nog een voorsprong van 4 minuten en 30 seconden.

Ik had mijn eigen koers. Ik had een middag vrijgenomen van mijn werk en om 2 uur kwam ik thuis aan. Ik heb me snel omgekleed en mijn camera gepak. In de trein zag ik al dat het licht regende maar eenmaal op de fiets naar Vlijmen begon het toch even flink door te regenen. Gelukkig had ik mijn regenjas bij en werd ik dus niet heel erg nat. Ik kon me ineens wel erg goed voorstellen hoe de renners in de kopgroep zich moesten voelen.Mooi op tijd kom ik aan bij het parcours net voor de plaats waar de Primus sprint plaats gaat vinden.

Pim Ligthart, Ioannis Tamouridis, Pieter Jacobs en Staf Scheirlinckx

Pim Ligthart, Ioannis Tamouridis, Pieter Jacobs en Staf Scheirlinckx

 

Peloton van Eneco Tour

Het peloton op 4 minuten en 20 seconden.

Peloton Eneco Tour na bevoorrading

De renners komen net uit de bevoorrading

Ongeveer 40 minuten later komen de koplopers en het peloton weer voorbij. De mannen van Katoesha hebben in het peloton flink wat werk verzet. De voorsprong van de koplopers is nog slechts 2 minuten.

Kopgroep Eneco Tour

Kopgroep bij de tweede omloop.

Peloton Eneco Tour

Het peloton op 2 minuten met Saxobank prominent in beeld. Welke renners herken jij?

Marcel Kittel

Marcel Kittel achter in het peloton

Voor de laatste foto’s posteer ik mij bij een groot videoscherm met beelden van de koers op 1 kilometer van de streep. Ik kijk uit op het rode vod en heb vrij zicht op de weg. Daardoor kan ik prachtige plaatjes schieten van de aanloop naar de massasprint. Het is inmiddels al weer een tijdje droog en ook het wegdek is zo goed als droog. Dat zorgt ervoor dat het gaspedaal in de sprint volledig ingedruk kan worden.

Sprint Eneco Tour 2013

Jürgen Roelandts trekt de sprint aan voor Andre Greipel(rode trui) en Lars Boom zit daar precies tussenin.

Tom Dumoulin

Sebastiaan Langeveld vooraan en Tom Dumoulin herkenbaar op de vierde positie

Belkin renner Graeme Brown

Belkin renner Graeme Brown neemt de tijd om even met het publiek te kletsen

Grégory Rast

Grégory Rast wordt geholpen na de valpartij van een paar kilometer eerder.

De sprint werd uiteindelijk gewonnen door André Greipel en verstevigde daarmee zijn positie in het puntenklassement. Lars Boom werd derde en pakte daarmee de leiding in het algemeen klassement. De Italiaanse Leopard-Trek renner Giacomo Nizzolo werd derde. De Vlaaming Laurens de Vreese nam de leiding in het strijdlusklassement.

André Greipel op het podium

André Greipel op het podium

Lars Boom neemt de leiderstrui in ontvangst.

Lars Boom neemt de leiderstrui in ontvangst.

Laurens de Vreese krijgt de strijdlusttrui

Laurens de Vreese krijgt de strijdlusttrui

Meer lezen: