De Giro d’Italia is voorbij en de winnaars zijn bekend. Hesjedal, Rodriguez en van Gendt eindigde op het podium. Rabottini won het bergklassement en Lampre-ISD was de beste ploeg. Maar welke renners sprongen in de afgelopen dagen het meest in het oog, welke jongens vielen me het meeste op?

Matteo Rabottini

De Italiaan van de kleine Italiaanse ploeg Farnese-Vini won de vijftiende etappe. Hij deed dit door al vroeg in de etappe te ontsnappen en vervolgens solo naar de finish te rijden. Hij werd achtervolgt door namen als Cunego en Rodriguiz. Deze laatste opent op de laatste klim een aanval maar Rabotitini weet de eindsprint tegen de Spanjaard te winnen. Hij behaald daarmee de mooiste overwinning uit deze Giro d’Italia.

 

 

 

 

 

 

Tom Jelte-Slagter

Deze jonge Rabo-renner viel op door zijn aanvalslust. In de tweede week van de Giro wist hij in enkele aankomsten bergop mee te sprinten met de grote mannen. Deze tweedejaars profwielrenner wist tijdens deze ronde van Italië echt zijn doorbraak te maken. Tijdens de laatste klim in de tiente etappe naar Assisi kwam hij net niet mee met grote namen als Rodriguez, Visconti en Gadret. Maar hij bereikte als zevende de finish aan de Via San Franscesco. Ook de rest van deze ronde deed hij het goed en bereikte uiteindelijk een vijfde plaats in het jongerenklassement en een dertigste plaats in het algemeen klassement.

Jelte-Slagter wist de Giro van Rabobank te redden. De ploeg kwam met slechts 4 van de 9 renners aan in Milaan.

 

 

Rider Hesjedal

Deze Canadees won de ronde van Italië van dit jaar met 16 seconden op Rodriguez. In de afsluitende tijdrit wist hij zelfs 32 seconden op de Colombiaan in te lopen. Gedurende de Giro van dit jaar ging de roze trui regelmatig van heen en weer tussen Hesjedal en Rodriguez. De Canadees wist uiteindelijk zijn tijdrijderskwaliteit voldoende te benutten en won het algemeen klassement met een tijd van 91 uur, 39 minuten en 2 seconden. Met deze tijd liet hij grote concurrent Joaquin Rodriguiz en topfavoriet Ivan Basso achter zich.

 

 

 

 

 

Roberto Ferrari
Deze voor mij onbekende Italiaan verwierf bekendheid door Mark Cavendish omver te werken in de massasprint aan het einde van de derde etappe. De Brit smakte met 70 kilometer per uur tegen het asfalt en Ferrari kreeg er naderhand op Twitter flink van langs. Ondanks deze actie werd de derde etappe niet gewonnen door de Italiaan maar door Matthew Goss. Anderhalve week later liet hij zien ook te kunnen winnen en versloeg hij Cavendish alsnog in de sprint. Aan de finish in Montecatini Terme moest het Britse sprintkanon genoegen nemen met een vierde plaats.

 

 

 

Thomas De Gendt
Tot de op een na laatste etappe bleef deze Vlaamse klassementsrenner onzichtbaar in het peleton. Maar tijdens de koninginnerit naar de top van de Passo del Stelvio kwam hij ineens tevoorschijn. Hij wist als eerste aan te komen op het besneeuwde dak van de koers. Met deze overwinning won hij een flink aantal seconden en klom hij van de vierde naar de derde plaats in het klassement. In de dagen voor de beklimming van de Stelvio heeft hij ook knap werk verricht voor Vacansoleil-DCM. Hij klom in de dagen voor de koninginnerit rustig de top 10 binnen.  Ook op de laatste dag wist hij seconden te pakken en zijn positie te behouden. Hierdoor eindigde hij ten koste van Michele Scarponi op de derde plaats en dus op het podium.

 

 

 

 

 

Alles over de Giro d’Italia op fietsenreizen.nl lees je hier.