Als ik ’s avonds een uurtje over heb en het is lekker weer vind ik het heerlijk om me uit te leven op mijn mountainbike. En waar kan dat beter dan in een bos. Gelukkig heb ik als inwoner van Den Bosch de Vughtse Heide in de buurt. Op een klein kwartier fietsen van mijn woning zit ik midden in het bos.

Het 75 hectare grote natuurgebied behelst een zeer gevarieerd landschap. Er is een heel groot bebost gebied, maar er is ook een kleine heide. Aan de rand van het gebied ligt het Nationaal kamp Vught en een gevangenis(De P.I. Vught)

Historie

De Vughtse Heide, ofwel de Vughterheide kent een lange geschiedenis waar veel over te vermelden is.  Al in een vroeg stadium was defensie actief in het natuurgebied. De eerste historische vermelding komt uit het jaar 1600 en beschrijft de ‘Slag van Lekkerbeetjen’. Deze slag vond plaats op  wordt beschreven als het laatste riddergevecht. In deze slag streden de Bossche cavalerieluitenant Gerard van Houwelingen en de Franse kapitein Pierre de Breauté tegen elkaar. De slag ontleent zijn naam aan de bijnaam van Gerard van Houwelingen, Lekkerbeetjen betekend smeerlap.Van Houwelingen kwam al vroeg in de strijd om door een pistoolschot. Ondanks de vroege dood van de luitenant van Bossche zijden wonnen de Spanjaarden toch. Na de slag kreeg van van Houwelingen een heldenbegrafenis en wordt de Vughterheide een galgenveld.

Enkele even later kocht koning Willem II het gebied om er een legerplaats van te maken. In 1943 bouwde de Duitse bezetter een SS-concentratiekamp. Tegenwoordig is het kamp nog steeds te bezoeken als monument.

Mountainbiken

De Vughtse Heide is niet geschikt voor gewone fietsers omdat er geen verharde paden zijn. Dit maakt het gebied juist zo interresant voor mountainbikers. Er zijn verschillende duidelijk aangegeven bospaden en in de vroege uren zijn de wandelpaden ook geschikt voor een rustmoment. In het gebied zijn verschillende kleine heuvels te vinden waarvan enkele erg stijl zijn. Bij de ingang van het de fussiladeplaats van kamp Vught is een kaart van het gebied te vinden, hierop staat precies aangegeven waar de mountainbikepaden te vinden zijn. Een een drietal lunetten die in het gebied liggen bieden enkele routes een prachtig uitzicht over het water.

Het gebied ken verschillende smalle bospaden, met grind verhardde wandelpaden, paden met mul zanden en heide. Overigens moet er op de heide goed opgelet worden omdat hier veel diepe hazenlegers te vinden zijn.

Een groot nadeel is wel dat in deze tijd van het jaar het bos vol hangt met kleine rupsen. Hierdoor kun je al na half uur fietsen de rupsen van de kleding en benen plukken. Ik maakte het zelfs me dat de rupsen toen ik thuis kwam uit mijn shirt kwamen kruipen.Nu ik er over aan het schrijven ben begint het weer te jeuken.  Ik mijd dit gebied dus in ieder geval tot alle rupsjes vlinders zijn geworden.

Een tweede nadeel van dit gebied is dat er veel wordt paardgereden. Zo kan het voorkomen dat je tijdens het fietsen op een zandpad door een groep paardrijders wordt gepasseerd.

Meer lezen:

  • http://www.ivn-s-hertogenbosch.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=91:natuurwandeling-over-de-vughtse-heide&catid=47:vughtse-heide&Itemid=97
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Sporen_van_het_Beleg_van_%27s-Hertogenbosch
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vughterheide
  • http://www.wawona.nl/HTML/geschiedenis_slag_lekkerbeetje.html