De organisatie van de Tour de France heeft bekend gemaakt welke ploegen een uitnodiging krijgen. Alle wildcards gaan naar Franse ploegen. Saur-Cajasur, Française des Jeux, Cofidis en Europcar mogen als niet Worldtourploegen ook deelnemen aan de ronde der rondes. Onder andere Team Geox en Skill-Shimano vallen hierdoor buiten de boot.
De Pers kopte vanochtend treffend in met de kop ‘Eigen volk – het zijn fransen…’ Het gevoel dat niet alles bij de Pers speelt maar ook op diverse weblogs. Een reactie die tekenend is voor de berichten op verschillende weblogs en websites:

Kortom, zoals je zelf ook zegt: “Chauvinisme”… Als je t mij vraagt… slechte basis om de grootste koers ter wereld op te organiseren..

Maar is het nou eigenlijk allemaal wel zo erg. De Tour mist welliswaar twee echt grote namen(Menchov en Sastre) maar daar komen jonge renners voor in de plaats. Renners die zichzelf willen laten zien aan het publiek en de Protour ploegen.Tourbaas Christain Prudhomme verklaarde dat hij met zijn keuze het Franse wielrennen een kans te geven en nieuw leven in te blazen. Hij kreeg veel kritiek op zijn beslissing alle wildcards te vergeven aan Franse teams. Hij moest zich verdedigen tegenover verschillende media.

Hopelijk maken ze het vertrouwen waar. We hebben achttien topteams aan de start plus Franse formaties met allemaal minimaal één topper in de gelederen.

Europcar heeft Thomas Voeckler, bij Française des Jeux verwachten we veel van Sandy Casar, Cofidis zal David Moncoutié inzetten en bij Saur-Sojasun zal Jérôme Coppel zich laten zien.

Het reanimeren van het Franse wielrennen is hard nodig. Al 25 jaar is de Tour de France niet gewonnen door een Franse renner. De laatste keer was in 1985 toen Bernard Hinault ‘Le Grande Boucle’ won.