Een bekend Oeteldonks carnavalslied beschrijft het feit dat Den Bosch mooier is dan Parijs. Het nummer werd geschreven toen de Tour de France in 1977 in ‘s-Hertogenbosch startte. In het lied worden verschillende zaken tegenover elkaar gezet.

Sacre Coeur vs St-Jan

De Sacre Coeur naast de St-Jan
dan zal de Bossche Kathedraal ´t zeker winnen

Winnen zal de St-Jan zeker doen. De Sacre Coeur is namelijk een kerk terwijl de Sint Jan een kathedraal is. Een alhoewel de Parijse kerk met haar witte exterieur in het voornamelijk grauwe Parijs erg bijzonder oogt moeten we de St-Jan zeker niet onderschatten. Toen de Parijse kerk pas bij het aanbreken van de Eerste Wereldoorlog werd voltooid bestond haar haar Bossche concurrent als 384 jaar.

Sacre Couer

Daarnaast vind je op de stoep van de Bossche kathedraal geen irritante straatverkopers…

Place-Pigalle vs Bossche Mert

Laat Parijs z´n Place-Pigalle en die heel charmante taal
ik hoor liever op de mert de Bosschenaren

Alhoewel ik vaak genoeg in Parijs ben geweest zegt het Place-Pigalle mij niets. Een rondgang op het internet leverde mij iets meer kennis op. Het is een betrekking klein plein in de Parijse schilderwijk(Montmartre). Verder is het enkel bekend vanwege de vele erotische club rondom het plein. De markt van Den Bosch daarentegen is het kloppende hart van de binnenstad. Met op woensdag, donderdag en zaterdag een warenmarkt en vele festiviteiten het jaar rond is er altijd iets te doen op de markt. Daarnaast vind je er het standbeeld van Jheronimus Bosch en het pas voltooide puthuis. Op het Place Pigalle vind je enkel een weinig romantische fontein en een metrostation.

Musee du Louvre vs Noord-Brabants museum

Niemand zal de illusie hebben dat het Noord-Brabants museum kan concurreren met het Musee du Louvre. Die ene keer dat ik een flitsbezoek bracht aan het museum heeft veel indruk op me gemaakt. De immense collectie met werken van Da Vinci, Titiaan en Rafael is absoluut meerdere bezoeken waard.

Maar het Noord-Brabants museum heeft iets wat het Louvre niet heeft. Van 13 februari tot en met 8 mei kun je in het Noord-Brabants museum de tentoonstelling ‘ Jheronimus Bosch – visioenen van een genie’ vinden. Nog nooit werden zoveel werken van de schilder bij elkaar gebracht. Bijna alle belangrijke werken kun je dit voorjaar in deze tentoonstelling vinden. Alleen voor de Tuin der Lusten moet je nog naar Madrid.

Heremieten drieluik, Jheronimus Bosch

Kijk voor meer informatie op: www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/tentoonstellingen/jheronimus-bosch

Welke van beide steden daadwerkelijk mooier is mag ze zelf oordelen…