Na 4 dagen lopen in The Wicklow Mountains was het tijd om Dublin te gaan verkennen. Twee dagen ontspanning in een gezellige stad, maar we hebben ook de tijd genomen om het een en ander te bekijken. Dublin is immers een stad met een rijke historie. 

Dublin is een gezellig stad met veel uitgaansmogelijkheden. De meeste gezelligheid vind je in het stadsdeel Temple Bar. In deze wijk vind je ook restaurantjes, pub en terrassen. Er is echter ook plaats voor cultuur. Onder anderen de filmacademie heeft zijn plaats gevonden in Temple Bar.

Wie de andere kant van het culturele spectrum wil snuiven kan zijn hart ook ophalen in Dublin. Het grootste deel van de musea is gratis toegankelijk. Een aanrader is The Nationale Gallary of Ireland. In dit museum vind je een mooie collectie van Hollandse en Vlaamse meesters. Daarnaast vind je in dit museum ook prachtige werken van Goya, el Greco en Titiaan. Andere gratis musea zijn het National Museum en het Natural History Museum .

Als je de stad Dublin echt wil leren kennen kun je ook een wandeltocht ondernemen. Er zijn verschillende aanbieder van wandeltochten met gids. Sommige tochten zijn gratis(gebaseerd op fooien) en voor andere betaal je een bedrag tot 15 euro. Deze wandeltochten duren vaak meer dan twee uur en laten je alle ins- en outs van de stad zien. Als je een goede gids hebt vertelt deze over de alle aspecten van de history van Dublin. Zo begon de stad ooit als een Vikingnederzetting en kende de stad in de afgelopen 200 jaar vele opstanden. Dat Dublin een roerig verleden heeft gehad is te zien aan de vele kogelgaten in de muren van het postkantoor aan Lower o’Conners Street. Tegenwoordig is Dublin het thuis van vele grote internetbedrijven zoals Facebook, Google en Hubspot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ierse taal

Een leuk weetje is dat Ierland tweetalig is. De bevolking spreekt Engels, maar straatnaamborden en andere informatievoorzieningen zijn tweetalig. Het Iers is de eerste taal van Ierland en komt terug op alle openbare plaatsen. Aan de oostkant van het land wordt het Iers bijna niet meer gesproken. Aan de westkant van het land zijn er echter nog grote delen waar de taal nog wel door de mensen gesproken wordt.

Dublin is een erg groene stad. Zo hebben wij een deel van ons verblijf in de stad genoten van St. Stephans Green. Een prachtig park midden in het centrum van de stad. Als het mooi weer is dan geniet de bevolking van de stad in het gras van de zon. Aan de andere kant van de stad vind je het grootste stadspark ter wereld. Phoenix Park heeft een oppervlakte van  en er leven zelf herten in het park. Daarnaast wonen de Amerikaanse ambassadeur en de president van Ierland in het park.

Temple Bar

Als je er even helemaal uit wil dan Temple Bar de aangewezen plek. In deze wijk tegen rivier de Liffey komen cultuur, gastronomie en uitgaan samen. De gezelligste pub’s van Dublin vind je op de straten en pleinen van Temple Bar. Overdag en ’s avonds wordt er vaak typisch Ierse muziek op straat gespeeld. Zelfs op doordeweekse dagen staan de Ieren er op straat om een pint Guinness te drinken.  Daarnaast is er een openluchtbioscoop en worden er regelmatig theatervoorstellingen gegeven.

Praktische informatie

We hebben onze reis geboekt via Hillwalk Ireland en zij hebben alle overnachtingen voor ons geregeld. Tijdens ons verblijf in Dublin hebben we overnacht in het Butler House Hotel. In dit hotel werden we warm ontvangen door de eigenaresse. Butler House Hotel heeft geen eigen website maar is wel te boeken via verschillende bekende boekingssites.   Er wordt vanaf Amsterdam dagelijks op Dublin gevlogen. Vanaf het vliegveld van Dublin rijden er bussen direct naar het centrum van de stad.

Meer Ierland: