We fietsen wat af in Nederland. Er zijn ontzettend veel hobby fietsers en mensen die wielrennen voor de sport. En uiteraard is het een vervoersmiddel voor in het dagelijks leven. Een wereld zonder fietsen kunnen wij ons moeilijk voorstellen.

Door Beau, van Greenem.nl

Over het algemeen wordt fietsen gezien als een gezonde en groene bezigheid. De benenwagen kost natuurlijk niets, of tenminste geen olie. Tenzij je natuurlijk op een elektrische fiets rijdt. Steeds meer mensen vragen zich af of er ook een manier is om energie zuinig op een elektrische fiets te rijden. Veel ouderen fietsen graag een stukje, maar houden een lange toch niet vol. Een elektrische fiets is dan een uitkomst.

Duurzame energie

Je kunt energie natuurlijk op verschillende manieren opwekken. Voor een gewone fiets is een goede maaltijd en wat water genoeg, maar een elektrische fiets heeft al snel een koolcentrale nodig. Dat kan natuurlijk ook anders. Denk bijvoorbeeld aan wind- of zonne-energie. Dat is een duurzame vorm van energie opwekken. Het is nogal onpraktisch om een windmolen achterop de fiets te plaatsen, maar een oplaadpunt dat duurzame energie geeft is natuurlijk wel een goede optie.

Zonnepanelen achterop de fiets?

Een zonnepaneel is natuurlijk niet zo groot als een windmolen. Zonnepanelen verkopers zoals Greenem.nl krijgen nog weleens de vraag of het mogelijk is om een fiets direct op zonne-energie te laten rijden. Een logische vraag, maar helaas kan dat niet. Een zonnepaneel heeft een laadregelaar nodig en wekt in zijn eentje niet genoeg energie op. Dan zou je een hele stellage op je fiets moeten bouwen waar genoeg zonnepanelen op zitten. Daarbij moet de zon dan ook nog een beetje schijnen, wat in Nederland helaas niet altijd het geval is. Een zonnepaneel is dus een goede optie, maar in praktijk toch niet zo handig.

Fiets op zonne-energie

Hoe dan wel?

Indirect kun je natuurlijk wel de fiets op groene energie laten rijden. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat het punt waar je fiets wordt opgeladen, voorzien is van groene stroom. Bijvoorbeeld thuis, als je zelf groene stroom hebt. Er zijn ook verschillende horeca gelegenheden op fietsroutes die speciale oplaadpunten hebben voor elektrische fietsen. In Brabant bijvoorbeeld zijn er heel wat punten die voorzien worden van groene energie. Indirect kun je een fiets dus wel op groene stroom laten rijden.