Het wielerseizoen is weer in volle gang en komende zondag vindt de Ronde van Vlaanderen weer plaats. Het weer in de afgelopen maand was niet verkeerd en we hebben zelfs al in korte broek kunnen fietsen. Maar misschien ben je er wel achtergekomen dat het tijd is voor een nieuw kledingset, gelukkig kan dat nu ook duurzaam.

De Bredase onderneming Recyclingwear verkoopt vanaf dit wielerseizoen duurzame wielerkleding voor heren en dames. Duurzaam is hip, iedereen wil een steentje bijdragen aan een mooiere wereld. Het aanbod aan duurzame wielerkleding bleef echter achter totdat Recyclingwear haar webwinkel opende. Het bedrijf vult dus letterlijk een gat in de markt.

Duurzame fietsers(zowel heren als dames) kunnen kiezen uit verschillende designs. Er is keuze uit 2 verschillende (korte) broeken en 3 verschillende shirts. Naast de standaard-designs kunnen wielerclubs en teams ervoor kiezen wielerkleding met eigen opdruk bestellen.

Dat het aanbod duurzame sportkleding achterblijft is te verklaren. Aan sportkleding worden zeer hoge eigen gesteld. De kleding moet zo comfortabel zitten dat hij voelt als een tweede huid, de vochtafvoer moet goed zijn en zelfs na enkele keren wassen moet de kwaliteit behouden blijven. Recyclingwear is de eerste Nederlandse aanbieder van duurzame wielerkleding. Het wielrennen loopt vooruit op andere sporten. Een rondgang op internet leert dat bijvoorbeeld duurzame voetbalshirts onvindbaar zijn.

Alle kleding van het merk is duurzaam geproduceerd. Dit betekent dat tijdens de productie duurzame energie(bijvoorbeeld zonne-energie) wordt gebruikt en er wordt zo min mogelijk water verbruikt. De kleding zelf bestaat voor tenminste de helft uit gerecycled materiaal, denk hierbij bijvoorbeeld aan hergebruikt plastic. Daarnaast is het productieproces van Recyclingwear ingericht volgens de Bluesign standaard. Dit houdt in dat het winnen van grondstoffen en het produceren van de stoffen geen schade toebrengt aan de natuur. Daarnaast mag de productie ook niet schadelijk te zijn voor het personeel en dienen en na het productieproces geen schadelijke stoffen achter te blijven in de kleding. Het gehele productieproces is erop gericht een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten.

Meer lezen: