Edinburgh is een stad vol geschiedenis en verhalen. Als in een sprookje zijn de heuvels groen, is er een groot kasteel en spookt het op de vele kerkhoven in de stad.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle en Ross fontein

Edinburgh Castle & Ross fontein

Edinburgh Castle is met ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar de bestbezochte betaalde attractie van Schotland. Het kasteel boven op een vulkanische rots was ooit de woning van de koningen van het Schotse rijk. Tegenwoordig zijn er verschillende musea over het schotse krijgsverleden te vinden. Het verhaal over de Schotse kroonjuwelen wordt prachtig uitgebeeld. Tevens wordt elke dag vanuit het kasteel om 1 uur de one’o’clock gun afgeschoten. De knal werd en word door de schippers in de haven van Leith gebruikt om hun chronometers goed te zetten.

Wie vanuit het kasteel afdaalt naar de Old Town want zich in een sprookjesachtig verleden. Gevels zijn versierd met vlaggen en prachtige uithangborden. Op een hoek staat een doedelzakspeler en even verder een levend standbeeld. De stad kent,overigens ook vele levenloze standbeelden. De bekende econoom Adam Smith is bijvoorbeeld te vinden tussen de Mercat Cross en de Tron Kirk.

Op het plein voor de St. Giles kathedraal in een hart in de grond gemetseld. Dit ‘Heart of Midlothian’ was vroeger in de muur van het betalingskantoor gemetseld. Zowel vroeger als tegenwoordig geloven mensen dat spugen op het hart geluk brengt. Het is zelfs zo dat de politie iemand die op het hart spuugt niet mag beboeten.

Als je even aan de drukte van de binnenstad wil ontsnappen is de Greyfrairs Kirkyard een plek om je rust terug te vinden. De lokale bevolking nuttigt vaak haar lunch tussen eeuwenoude grafzerken en mausolea. Het klinkt luguber maar het is in Edinburgh nergens rustiger dan op de kerkhoven van de stad. Daarnaast zijn de kerkhoven leuk om overheen te wandelen. De eeuwenoude graven vertellen ieder hun eigen verhaal. Naast haar rust overdag staat de Greyfrairs Kirkyard ook bekend om de geesten die er ’s nachts ronddwalen. Een van de bekendste verhalen is die van George Mackenzie:

George Mackenzie was als Schotse rechter verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 18.000 Covenanters. Een deel van hen was opgesloten in de Covenanters gevangenis op de Greyfrairs Kirkyard. Tijdens de ijskoude  winter van 1679 stierven velen een gruwelijke dood in de openluchtgevangenis.  George Mackenzie overleed op 8 mei 1691 en werd begraven in een graftombe die bekend staat als het zwarte mausoleum. Vanaf 1998 hebben er al verschillende onverklaarbare gebeurtenissen plaatsgevonden in en rondom het mausoleum van Mackenzie. In 2006 waren er al 500 meldingen van mensen die waren aangevallen door een geest. Zij hadden snij-, bijt- of kraswonden. Er kwam zelfs een exorsist om de geest  van George Mackenzie te verjagen. Deze moest echter opgeven omdat de krachten te groot waren en hem mogelijk zouden doden. Enkele weken later overleed de exorcist aan een hartaanval.

Op advies van historicus Jan Andrew Henderson besloot het stadsbestuur van Edinburgh de Covenanters gevangenis af te sluiten voor het publiek.  Maar nog steeds komen er regelmatig meldingen van mensen die op onverklaarbare wijze snijwonden, schrammen en andere verwondingen overhouden aan een bezoek van het zwarte mausoleum.

Gladstone's Land, het oudste gebouw van Edinburgh

Gladstone’s Land, het oudste gebouw van aan de Royal Mile

Door haar lange en donkere geschiedenis kent de stad vele mooie, vreemde en bloederige verhalen. Als je deze verhalen echt wil beleven is het verstandig om deel te nemen aan een van de vele spooktochten door de stad. Ook de gratis wandeltochten van Sandeman’s New Europe zijn erg de moeite waard.  De gidsen laten je de mooiste plekken zien van de Old Town en vertellen daarbij over de geschiedenis van de stad.

In de hoogtijdagen was de Old Town overbevolkt en net als iedere middeleeuwse stad vies en vol ziekten. Een groot aantal burgers besloot om op een gegeven moment zich te vestigen buiten de stadsmuren en zo ontstond de New Town. Dit gedeelte van de stad met voornamelijk gebouwen in de Victoriaanse bouwstijl kenmerkt zich door brede straten en de ruime opzet. De New Town was vroeger de plaats waar de gegoede burgers te vinden waren, tegenwoordig vind je er vooral grote winkelketens en een groot scala aan restaurants.

Even ontsnappen aan de drukte van het stadscentrum kan ook in de dierentuin van Edinburgh. Deze dierentuin na het kasteel  de drukstbezochte attractie van Schotland. Erg de moeite waard is de grote pinguïnkolonie en de dagelijkse pinguïnparade. Een groepje pinguïns loopt dan vrijwilliger een rondje. Omdat er in de dierentuin erg veel onderzoek wordt gedaan naar het gedrag van de dieren hebben de verzorgers erg veel kennis. Tijdens het voeren maar ook buiten deze tijden wordt er regelmatig uitleg gegeven over de dieren en de verschillende onderzoeken. Een aanrader is het Living Links centrum waar onderzoek wordt gedaan naar het gedrag van apen en de wijze waarop die gereedschappen gebruiken.

Holyrood Park in Edinburgh Zoo

pinguïn Parade

Edinburgh is gebouwd op een vulkaan en in de stad liggen verschillende heuvels. De meest bekende zijn Arthur’s Seat, Holyrood Park en Calton Hill. Indien je van plan bent om deze heuvels te beklimmen is het verstandig goede wandelschoenen mee te nemen. Calton Hill is erg de moeite waard omdat op de top verschillende monumenten te vinden zijn. Vanaf het nooit voltooide National Monument is het uitzicht prachtig. Bij helder weer is Leith en zelfs de Forth Bridge te zien.

Gratis attracties

Een verblijf in Edinburgh is niet goedkoop, vooral nu de pond erg duur is kunnen de kosten flink oplopen. Gelukkig zijn er genoeg gratis attracties in de stad te vinden. Hieronder een overzicht van leuke gratis attracties en activiteiten:

  • Museum on the Mound – museum over geld
  • The museum of Childhood – museum over het kind zijn
  • The writers Museum – hommage aan beroemde Schotse schrijvers
  • The People’s Story – museum met verhalen over de inwoners van Edinburgh
  • The Scottisch National Gallery – veel schotse kunst maar ook werken van Van Gogh, Rubens en El Greco.
  • New Europe walking tour – 3 uur durende rondleiding door de stad, een fooi wordt op prijs gesteld.

Praktische informatie

KLM en Easyjet vliegen op dagelijkse basis naar Edinburgh. Eenmaal in Edinburgh aangekomen rijdt er iedere 10 minuten een bus naar het centrum van de stad. Een retourticket van deze bus kost 5 pond. Het centrum van Edinburgh is erg compact en dus makkelijk te lopen.

Holyrood Park

Holyrood Park