Parijs-Roubaix is achter de rug en Boonen liet daarin weer eens zien hoe goed hij op dit moment is. Gisteren ben ik zelf weer op de fiets gestapt maar moest helaas vervroegd afstappen(verslag volgt later). Komend weekend staat er echter weer een paar leuke koersen op het programma.

Paris-Roubaix was echt genieten met een heroische solo van Tom Boonen. Ruim 50 kilometer lang wist hij zijn achtervolgers voor te blijven en zelfs zijn voorsprong te vergroten. Een van zijn achtervolgers was Lars Boom. Deze wist nog even de ontsnappen maar werd al snel weer gegrepen. Hij eindigde uiteindelijk op de zesde positie en werd daarmee tweede Nederlander. Beste Nederlander was Nikki Terpstra.

Een zekerheid in de wielerwereld is dat het weekend na Parijs-Roubaix dat van de Amstel Gold Race is. Boonen maakt misschien wel weer een kans maar is zeker geen topfavoriet. Het draaien en keren in de limburgse heuvel is immers heel wat anders dan de kasseistroken van Roubaix. De uitslag van de Noord-Franse klassieker stond van tevoren al bijna vast. De uitslag van de Amstel Gold Race zal veel meer een verrassing zijn. Jongens als Boom en Fecha hebben laten zien dat ze goed zijn en kunnen in het bochtige parkoers in Zuid-Limburg misschien wel de winst pakken.

Maar niet alleen de Amstel Gold Race wordt komende weekend verreden. In Britagne aan de Franse westkust wordt een bijzondere en vrij onbekende koers verreden. Tro Bro Leon is een koers zoals de Strada Bianchi. De renners rijden door het typische Franse landschap gestuud en krijgt zo nu en dan een stuk onverhard voorgeschoteld. Geen nette witte wegen maar karresporen met zand en modder dwars door stukken bos.

Ik ontdekte deze koers vorige week per ongeluk bij het rondstruinen op internet. De onbekende wedstrijd waarin de renners over onmogelijke wegen worden gestuurd sprak me meteen aan. De website van de koers beantwoord al het verlangen naar heroik en nostalgie. Helaas is de website alleen in het Frans en alleen de Franse regionale zender France 3 Bretagne zend een live-registratie is.

In de komende week(in de aanloop naar de koers) zal ik meer aandacht besteden aan deze bijzonderen wedstrijd. Er is namelijk weinig nederlandstalige informatie en daar moet iets aan veranderen.