Niets is zo mooi als Vlaams wielercommentaar. Prachtige beeldspraak en een hoop kennis van zaken. Door problemen met de livestream werd ik gedwongen Dwars door Vlaanderen te volgen via de liveticker. Een middagje lezen leverde een flinke berg mooie quotes op.

Vlaams wielercommentaar is objectief maar absoluut niet zakelijk. Ze hebben het verslaan van een wielerkoers tot een kunst gemaakt door te spreken in beeldspraak. De prachtige termen en verwoordingen hebben niet alleen de overgang van radio naar televisie maar ook de gang naar de digitale snelweg overleefd. Een kleine greep uit de beste updates van het live-verslag van Dwars door Vlaanderen.

15:01: Boonen op de Eikenberg Tom Boonen test zijn benen op de Eikenberg. Offrede zit te sterven in zijn wiel. Een trosje van Team Sky volgt goed.

15:22: Straks is er het drieluik Knokteberg-Oude Kwaremont-Paterberg. De kans is groot dat de koers in die strook zal ontploffen. Leopard-Trek steekt zijn ambitie alvast niet onder stoelen of banken.

15:58: (Nog 21 km) Nuyens glipt op zijn sokken, à la Breschel als het ware, weg. Hij krijgt de Britse kampioen Geraint Thomas mee.

16:15: Even was de organisatie weer weg bij de achtervolgers door een aanval van Terpstra, maar Haussler zet de trein weer op de rails..

16:24: (Nog 2 km) Sylvain Chavanel doet (in dienst van Boonen of Ciolek) een hap van de achterstand af. De drie leiders vechten voor wat ze waard zijn, maar het lijkt een verloren zaak.

Uiteindelijk won Nick Nuyens de 66ste editie van Dwars door Vlaanderen. De Vlaming reed dit jaar voor het eerst op Vlaamse grond en sloeg meteen zijn slag. Nuyens is na een teleurstellende periode bij Rabobank bezig aan zijn eerste seizoen bij Saxo Bank. De 30-jarige Belg won in het verleden onder meer de Omloop het Volk en een rit in de Ronde van Zwitserland.

Meer lezen: