Voor bijna iedere Nederlandse recreatieve fietser is het een doel of droom om bergen te beklimmen. Doordat er in Nederland niet meer dan een paar steile heuvels te vinden zijn boeken veel mensen vakanties naar de Alpen om daar met hun fiets een week tegen allerlei bergen op te fietsen. Soms voor het goede doel, maar vaak ook voor het machtige  gevoel dat het geeft om de Alpenreuzen te bedwingen.

Dit artikel is geschreven door Lise , van Wintertrex

De meeste mensen boeken een hotel of camping in het dal, maar wat veel mensen niet weten is dat het in veel gevallen ook aantrekkelijk is om boven op de berg te overnachten. Franse skidorpen zijn namelijk een perfecte uitvalsbasis voor een week fietsen. Hieronder een aantal voordelen.

 

Fietsen in de AlpenJe slaapt op hoogte

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je jouw fietsvakantie serieus neemt. Het is niet voor niets dat profs op hoogtestage gaan, er is dus ook geen reden voor jou om dat niet te doen. Hoe hoger je zit, hoe meer rode bloedlichaampjes er in je bloed worden aangemaakt en hoe langer je een zware inspanning vol kunt houden. Onder wielrenners wordt het ook wel legale doping genoemd, omdat je op deze manier je bloed manipuleert zonder er iets illegaals voor te doen. Een aantal wielrenners gaat zelfs zo ver dat ze in Nederland in een hoogtetent slapen en elke nacht alleen slapen in plaats van naast hun vriendin of vrouw. Redenen genoeg om dus van de hoogte gebruik te maken.

 

Alle voorzieningen zijn ter plekke

Doordat Franse skidorpen van alle gemakken zijn voorzien is alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Er zijn genoeg restaurants, barretjes en grote supermarkten zodat je alles gemakkelijk kunt kopen. Doordat er enorm veel wielrenners naar de Alpen afreizen in de zomer zijn sportzaken die in de winter ski’s en snowboards verhuren nu omgebouwd tot volledige fietsenwinkels. Hier kun je allerlei onderdelen kopen en reparaties laten uitvoeren.

 

Goedkope appartementen

In de winter wordt het meeste geld verdient in de skidorpen. De zomer wordt dan ook gezien als laagseizoen waardoor de appartementen grotendeels leegstaan. In het dal betaal je al snel de hoofdprijs, terwijl boven op de berg genoeg keus uit luxe appartementen is. Appartementen boven op Alpe d’Huez, Les Deuz Alpes of Val Thorens zijn dan ook goedkoop te boeken. Kortingen van 50% zijn geen uitzondering, met wat speurwerk kan je een leuke deal sluiten.

 

Het enige nadeel is dat elke fietsrit eindigt met een flinke klim naar het skidorp, maar dat draagt alleen maar bij aan de trainingsarbeid.