Toscane heeft een grote verscheidenheid aan fiets routes en landschappen, ideaal voor elke type fietser, van de onervaren tot de echte expert. Daarnaast heeft Toscane ook een rijke geschiedenis geschikt voor culturele tripjes.

Door Diana Schonenberg, van Charme & Quality.

Sentiero della Bonifica

Fietsen in Toscane

Dit is een 62km lange route, die tevens ook goed te rijden is op hybride fietsen. Deze route dateert terug naar de tijd toen het ooit nog werd gebruikt voor het onderhoud van Canale Maestro della Chiana en haar sluizen. Deze route, bijvoorbeeld in combinatie met een vakantie huis in Toscane, is bijzonder geschikt voor families die opzoek zijn naar avontuur en actieve vakanties. Het is ideaal voor een vakantie waar je lekker ondergedompeld wilt worden in adembenemende landschappen vergezeld met tal van historische bezienswaardigheden. Als de meeste bekende fietsroutes in Europa is de Sentiero della Bonifica erg toegankelijk dankzij een licht niveauverschil, in tegenstelling met de voornamelijk heuvel- en bergachtige landschap van Toscane.

Meer informatie over deze route is hier te vinden.

Route van Prato

De vallei van Bisenzio biedt de mensen die Prato bezoeken de kans om te wandelen, paardrijden en mountainbiken in een van de meest iconische landschappen van Toscane. De middeleeuwse wegen van Prato zijn nog steeds duidelijk te zien, en wanneer je deze stad bezoekt, zal je ook zien dat veel van de fiets- en wandelroutes de routes van de middeleeuwen nog exact volgen. Er is een enorm scala aan uitgebreide fietsrouten te volgen vanaf Prato, vooral diegene die naar Rio Butti gaan.

De heuvels van Mugello

Enkele kilometers van Florence vinden we Mugello, waar nog steeds sporen zichtbaar zijn van een ooit grote en welvarende Europese stad. Mugello wordt doorkruist met een netwerk van wegen en lanen die bijna altijd zijn geasfalteerd en waar weinig verkeer langskomt. De aanleg van dit wegennetwerk gaat ook terug naar de middeleeuwen. Het landschap die de fietsroutes omringt is erg gevarieerd: van akkers tot wijngaarden en olijfgaarden op de heuvels tot beukenbos en majestueuze kastanjebomen.

Meer informatie over routes bij Mugello kan je hier vinden.

De Wijn route

Ten oosten van Florence zit nog een ander schitterend landschap. Dit grondgebied is bekend door zijn eeuwen oude wijnen. De Chianti Rufina D.O.C.G. en Pomino DOC, elk met zijn eigen persoonlijkheid en kenmerken. Op deze heuvels die uit neigen naar de Apennijnen, de grote Toscaanse beschaving is hier verheven is in een landschap bezaaid met torens, kasteeltjes en Romaanse kerken. In dit nog te ontdekken landschap is de fietsroute van Rufina en Pomino ontstaan. De weg stelt een route naar de vele schoonheden door het grondgebied van vijf steden: Pontassieve, Pelago, Rufina, Londa en Dicomano.

Meer informatie over deze route is hier te vinden.

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van al het fietsavontuur dat Toscane kan bieden, maar de beste fietsroute bepaald u natuurlijk zelf.