Steeds meer fietsliefhebbers ontdekken de bijzondere Adriatische kust. Vooral het stuk dat in een boog van Venetië naar de Kroatische provincie Istrië loopt is ideaal voor fietstochten in combinatie met culturele uitstapjes. Deze route is voor iedere fietser met een normale conditie geschikt. Wie meer uitdagingen zoekt kan af en toe een omweg nemen door het bergachtige binnenland.

Venetië

Voordat je op de fiets stapt zou je eigenlijk een paar dagen de tijd moeten nemen om Venetië te leren kennen. Vlakbij deze bijzondere stad ligt de camping Union Lido. Met een ferry vaar je over de lagune naar het San Marco plein in het centrum van Venetië. Hier kun je het imposante Dogenpaleis bezoeken en daarna bijvoorbeeld naar de beroemde Rialtobrug wandelen.

Fietsroute

Als je klaar bent voor het echte werk kan je naar de badplaats Jesolo rijden. Dit is, afhankelijk van de route die je

FietsenPrinseneilanden

 

kiest, een tocht van zo’n 50 kilometer over relatief vlakke wegen. Je komt onderweg veel vissersdorpjes en Middeleeuwse stadjes tegen. Rij de volgende dagen via Portogruaro en Aquilea naar Triëst. Dat is in twee of drie dagen te doen, afhankelijk van het aantal stops dat je wilt maken om de vele overblijfselen uit de Romeinse tijd en het kasteel van Miramare te bezichtigen. Neem zeker de tijd om Triëst te leren kennen. Deze stad is door de Romeinse keizer Vespasianus gesticht en groeide later uit tot een van de belangrijkste havensteden van het Habsburgse Rijk.

Hierna steek je de Kroatische grens over naar het schiereiland Istrië. Dit is de laatste jaren enorm in opkomst als vakantiebestemming vanwege de mooie natuur en de lage prijzen. Ook voor fietsers is Istrië een aantrekkelijk gebied. Er zijn meer dan 60 officiële fietsroutes, die niet alleen langs de kust voeren, maar ook door het binnenland. Vooral de fietspaden door het Nationaal Park Plitvice zijn zeer aan te raden. Je fietst hier door oeroude eikenbossen, langs watervallen en middeleeuwse vestingstadjes. Vlakbij het mooie kustplaatsje Rovinj kun je kamperen op camping Bijela Uvala. Dit is een goede uitvalsbasis naar steden als Pula en Porec. Vanuit Porec kun je met een boot terugreizen naar Venetië.Istrië