Tomtom heeft in oktober haar ‘congestion index’ uitgegeven. In deze index geeft het navigatiebedrijf een overzicht van de  filedruk in Europa. De European Cyclists Federation komt aan de hand van deze index tot een bijzondere conclusie.

Fietsen is gezond, het is goed voor het milieu en het is goedkoop. Maar fietsen heeft ook nog een ander groot voordeel, zo concludeert de ECF. De steden waarvan Tomtom heeft geconcludeerd dat ze het meeste last hebben van files zijn meteen ook de steden waar het minste gefietst wordt.

In Nederland zijn we goed klagen, en klagen over files doen we dus erg graag. Uit het onderzoek van Tomtom blijkt echter dat Amsterdam het helemaal niet zo slecht doet. Met een filedruk van 16% zit de Nederlandse hoofdstad bij de top 15. Een autoritje van een uur kost je in Amsterdam in de spits ongeveer 25 minuten meer.  Brussel doet het beduidend minder goed met een filedruk van 33%. Een ritje van een uur kost je in deze stad in de spit 1 uur en 50 minuten. Opvallend is dat Spaanse steden heel goed scoren. Zowel Málaga als Zaragoza hebben met 10% de laagste filedruk van heel Europa. In de bovenstaande afbeelding zie je de steden die het slechtste scoren.

De ECF ziet een verband tussen de files en het fietsbeleid van een stad. Amsterdam kent net als vele andere Nederlandse steden aparte fietspaden, goede stallingsmogelijkheden en een huursysteem voor fietsen.

Meer lezen: