Omringd door steile hellingen, beboste bergtoppen, wijde kusten bezaaid met charmante dorpjes en schilderachtige kastelen. In combinatie met de prachtige landschappen zijn brede scala van fietspaden, een grote selectie van fietswinkels, gidsen en tours en meer dan 1.000 km spoor, maakt het Gardameer een van de beste fiets locaties van Italië en Europa.

Door Linda van Gardameer.com

Uitdagende routes

De oostelijke en westelijke flanken van het Gardameer zijn vol met uitdagende paden, in toenemende mate in de richting van het noordelijke uiteinde van het meer,  met tientallen schilderachtige routes in de omliggende heuvels en bergen.

Onder deze zijn San Giovanni al Monte, een bergachtig route van 30km naar het noordwesten van Arco, Malga Campo en Monte Velo, die beide dalen naar het oosten van Arco. De mensen die de lange berop rit willen overslaan kunnen ook de kabelbaan pakken bij Malcesine.

Beginners routes

Zoals veel andere beschermde fietspaden, waaronder langs het meer zelf, kunnen beginners genieten van de Giro della Busa, een gemakkelijke route van Arco naar Torbole en terug. Gezinnen en koppels die in de buurt willen blijven van de oevers van het meer kunnen hier genieten van oude wijngaarden, middeleeuwse dorpjes, beboste berglandschappen en het grote aanbod van restaurants en cafés langs de weg. Begeleide fietstochten kunnen vaak worden geregeld vanuit de meeste hotels rond het gardameer.

Bike shops

Er is een overvloed aan bike shops voor fietsers van alle niveaus, vele bemand met ex-profs met ruime kennis van zowel hun spullen en de lokale routes. De grootste van deze liggen aan de noordkant, zoals Carpentari, de grootste bike shop van het Gardameer, Mecki’s , ook in Torbole en Bikbike ten noorden in Arco.

Fiets evenementen

Het riva rel garda sympatex bike festival is het grootste jaarlijkse festival, gehouden in mei aan het begin van de lente fietsseizoen markeren. De duizenden bezoekers kunnen professionals ontmoeten, genieten van hun hoogvliegende acrobatiek, sample het uitproberen van producten van meer dan 100 fietsen merken die aanwezig zijn en deelnemen aan tours en tochten tijdens het driedaagse festival. Tijdens de lente- en zomermaanden zijn er bijna wel elk weekend fietstochten georganiseerd om aan deel te kunnen nemen. Kijk voor andere komende activiteiten in 2014 eens in deze reisgids.