Andalusië vormt een van de 17 regio’s in Spanje. In dit gebied bevinden zich prachtige stranden, betoverende natuur en inspirerende cultuur. Bovendien leent het zich prima voor een ontspannende fietsvakantie. Kijk voor meer informatie over Andalusië op www.andalusiespanje.nl.

Route Málaga – Torremolinos

2Málaga is de op één na grootste stad in Andalusië. De stad heeft een ligging aan de Middellandse Zee en ligt op ongeveer 100 kilometer van de ‘Straat van Gibraltar’. Vanaf deze stad heb je heel wat mogelijkheden om met de fiets op pad te gaan. Eentje daarvan is een route richting het westen. Geschikt voor alle typen fietsers gezien de vlakke paden en wegen.

Deze route start in de haven van Málaga. Veel cruiseschepen meren hier aan, waaronder ooit de Aida en de Queen Mary II. Daarna fiets je in de westelijke richting via de promonade zodat je uitkomt bij het einde van de promenade. Vanaf hier is het leuk om langs de rivier de Guadalhorce te fietsen via een onverharde weg. Bij de tweede brug die je daarna tegen zult komen kun je fietsen richting Torremolinos. Onderweg kom je langs een vogelreservaat, waar veel soorten inheemse vogels broeden. Torremolinos is een bekende badplaats aan de Costa del Sol. Een multiculturele en levendige stad.

Route Sevilla – Santiago de Compostela

De omgeving van Sevilla leent zich prima voor een fietstocht. Een leuke fietstocht is de route langs ‘Via de la Plata’. Dit is een Romeinse heerbaan (weg). Deze loopt van Sevilla naar Mérida, Salamanca en Santiago de Compostela. Helemaal richting het noorden van Spanje. Deze route heet ook wel de Zilverroute. Tijdens deze route zie je veel van de Romeinse tijd terug, namelijk bruggen, aquaducten en Romeinse mijlpalen. Deze route is geschikt voor de diehards. Het is een zware, meerdaagse route. Het meest geschikt is om de route af te leggen met een trekfiets of een mountainbike.
Mocht je gewoon een fietsroute door Sevilla willen doen, dan kan dit natuurlijk ook. Deze stad staat bekend om het Koninklijke Paleis, Alcázar en om de Kathedraal en Giralda toren. Daarnaast is Sevilla de belangrijkste stad in het zuiden van Spanje wanneer het gaat om cultuur, politiek en kunst.

Route Ronda

Meer in het binnenland ligt de Morenstad Ronda. Dit kleine plaatsje wordt omringd door mooie natuurgebieden. Je ziet er vooral veel beboste en rotsachtige omgevingen. Ook zijn er drie natuurparken en veel bergstromen.
De route rondom Ronda kan een aantal dagen duren. Dit is maar net wat je zelf wilt. Het begin- en eindpunt zal Ronda zijn wanneer je een vijfdaagse route fietst van ongeveer 275 kilometer door en rondom Ronda. Het is een route met een lichte moeilijkheidsgraad, aangezien er constant moet worden geklommen (wel licht) en ook zijn er veel dalingen. Gelukkig biedt deze route geasfalteerde wegen en niet veel (tegenliggend) verkeer.