Op internet zijn verschillende routeplanners te vinden. Sommige plannen alleen routes voor automobilisten en anderen alleen voor als je met het openbaar vervoer wilt reizen. Daarnaast zijn er ook verschillende routeplanners voor fietsers. Ik heb een selectie gemaakt van de drie beste die op het internet te vinden zijn en licht ze kort toe.

www.fietsrouteplanner.eu

Fietsrouteplanner zich richt op de langeafstandsfietser en dat is al direct bij het openen van de planner te merken. Een simpele weergave van de kaart van Europa wordt direct na het openen weergegeven. Vervolgens biedt de routeplanner de mogelijkheid route uit te stippelen met een begin en eindpunt. Het is mogelijk een ongelimiteerd aantal tussenpunten in te voeren. Tot slot er is de mogelijkheid de taal van de route en de routevoorkeuren(gps, bewegwijzering en het mijden van veerboten) in te stellen. Zodra er op de ´bereken route’ wordt geklikt verschijnt er binnen een minuut een route op het scherm. Daarnaast worden er altijd een of twee alternatieve routes aangeboden. Nadeel van deze routes is wel dat ze sterk afhankelijk zijn van de routes die worden aangeboden in verschillende gidsen en boeken. Hierdoor wordt niet altijd de kortste route aangeboden.

www.viamichelin.nl

De bandenboer uit Frankrijk biedt op haar Nederlandse website ook een gratis routeplanner aan. Deze is minder uitgebreid dan fietsrouteplanner.eu maar de grafische weergave van de route is beter. Het is daardoor mogelijk rustplaatsen en hotels langs de route te selecteren. Doordat de routeplanner primair bedoelt is voor automobilisten is het aantal opties voor fietsers beperkt. Net als bij de eerder besproken website is het mogelijk een route te plannen door een begin en eindpunt aan te geven. Het aantal tussenetappes is helaas gelimiteerd tot twee. Naast het feit dat het aantal tussenpunten beperkt is, is het bij de opties alleen mogelijk een onderscheid te maken tussen het aangeven van de lengte van de route in kilometers of mijlen. Tot slot is de lengte van een fietsroute gelimiteerd tot 200 kilometer, dit maakt deze routeplanner minder geschikt voor het plannen van een fietsvakantie of langere fietstocht.

www.routenet.nl

De laatste routeplanner die ik zal bespreken is die van routenet.nl. Deze is in eerste instantie ook bedoelt voor mensen die met de auto willen reizen maar biedt de mogelijkheid een fietsroute te plannen. In tegenstelling tot de routeplanner van Michelin biedt routenet.nl veel meer mogelijkheden. Het aantal tussenetappes is ongelimiteerd en er zijn verschillende routeopties in te stellen. Zo kan er gekozen worden snelwegen, veerponten en tolwegen te vermijden. Verder kan er gekozen worden uit drie routes; de kortste, snelste en een middenweg(optimaal). Aan de hand van de vertrektijd wordt de reistijd berekend. Helaas heeft routenet.nl een groot nadeel. Zodra een er route gepland moet worden die net iets te ver over de Nederlandse grens gaat geeft de routeplanner een foutmelding. Dit maakt het onmogelijk een route te plannen die ver over de Nederlandse grens gaat. Een fietsvakantie plannen zit er al helemaal niet in.

www.fietsersbond.nl/fietsrouteplanner

Tot slot heeft de fietsersbond ook een eigen routeplanner. Het mooie van deze routeplanner is dat je kunt kiezen tussen een echte fietsrouteplanner en een routeplanner die de kortste route navigeert. Nadeel van deze routeplanner is wel dat niet alle provincies beschikbaar zijn. Het plannen van een tripje naar het buitenland is het al helemaal niet bij.