Kroatië is wellicht niet het eerste land waar je aan denkt als je het hebt over een fietsvakantie. Toch heeft Kroatië als vakantieland veel moois te bieden qua natuur, cultuur en historie.

Door Martine, van Vancanceselect

In het noordwesten (Istrië) van het land vind je de populaire kustplaatsen, zoals Porec en Rovinj. Dieper naar het zuiden en in het binnenland vind je de grotere steden, zoals Split en de hoofdstad Zagreb. Het zuiden en oosten worden veelal nog herinnert aan de tijden van oorlog die er in het land was. Op verschillende plekken is dit terug te zien, waarbij je nog kogelgaten ziet op huizen en panden. Dat is het verleden, maar Kroatië heeft ook toekomst.

Een vakantie hangt natuurlijk altijd af van persoonlijke voorkeur. De een houdt meer van een strand vakantie en de ander gaat liever lang een stedentrip. Kroatië is op voorhand niet het meest ideale land om door te fietsen. Een fiets met een stevig en licht verzetje zou geen overbodige luxe zijn, gezien de heuvels en bergen in het land. De steden zijn beter te bezoeken en wij zette een aantal bezienswaardigheden lang de Adriatische kust voor je op een rij.

Split

Split is de grootste stad in de regio Dalmatië en een belangrijke economische als toeristische stad. De stad heeft nog veel Romeinse elementen. Het centrum van Split wordt gevormd door een groot paleis, het paleis van Diocletianus, welke in opdracht van de gelijknamige keizer werd gebouwd. Het paleis in oorspronkelijke staat bestaat niet meer, maar vormt nog steeds het centrum van de stad. Dit deel van de stad staat dan ook op de wereld erfgoedlijst.

Split

Plitvice Meren

Niet echt een cultureel uitstapje, maar wel een absolute aanrader wat betreft natuurlijk schoon. Mocht je op vakantie willen gaan in Istrië, dan moet je toch echt even de Plitvice meren bezoeken. Dit is echt een unieke locatie die je niet veel in Europa zult zien. Vele watervallen, lichtblauw water, veel natuur, adembenemend mooi.

 

Verblijf

Kroatië wordt als vakantieland steeds populairder onder Nederlanders. In het land kan je vaak verblijven in appartement (bewoners verhuren vaak een deel van de woning). Daarnaast is de ideale locatie een camping in Kroatië te zoeken. Stem je vakantie wel af op de plaatsen die je wilt bezoeken, want Kroatië is een relatief groot lang vergeleken met Nederland. Wordt Kroatië jouw volgende vakantiebestemming?