Nadat mijn Beardevil Cube was verzopen in de Rode Zee kreeg ik mijn geld terug en mocht ik een nieuwe camera uitkiezen. Mijn keuze viel als snel op de GoPro Hero4 Session. Een supercompacte actiecamera waar ik de komende jaren nog veel mooie video’s mee wil gaan maken.

Beeldkwaliteit

De Gopro filmt in full HD met een beeldhoek van 170 graden. De Beardevil had een beeldhoek van 120 en het verschil is duidelijk zichtbaar. De beeldhoek van 170 graden geeft een natuurgetrouwer beeld omdat je net zoveel ziet als je met je eigen ogen zou zien. In een camerabeeld kun je een hele woonkamer zien of het complete zichtveld vanuit een voorruit. Daarnaast vind ik het beeld erg stabiel ogen. Hoe het er uiteindelijk op de fiets uit zal gaan zien moet nog blijken. Ik zal verder niet gaan gooien met allerlei moeilijke termen.

Gebruiksgemak

Beide apparaten waren te koppelen aan een smartphone app. De app van GoPro biedt echter meer mogelijkheden zoals het bekijken van video’s en gemaakte foto’s en het updaten van de camera. Daarnaast kan de app uiteraard ook gebruikt worden voor het starten van een opname of maken van een foto. De camera zelf bevat twee knoppen en een klein scherm. Een knop voor het starten van de camera en een opname en een knop voor het starten van de wifi-verbinding. Op het scherm kun je de gemaakte opnamen niet terugkijken, het geeft alleen de status van de camera weer.

GoPro vs. Beardevil

Mijn nieuwe GoPro heb ik afgelopen zondag getest tijdens een autorit van Den Bosch naar Schijndel. Mijn Beardevil Cube heb ik gebruikt tijdens verschillende trainingsritten in Zuid-Limburg en de Ardennen. Het is eigenlijk appels met peren vergelijken gezien de geheel verschillende omstandigheden. Daarnaast is de GoPro Hero4 Session een generatie verder. Toch wil ik de beelden van beide apparaten naast elkaar leggen.

Boven: Beardevil Cube, onder: Gopro Hero4 Session


Conclusie

Met de overstap van de Beardevil Cube naar de GoPro Hero4 Session ben ik er ontzettend op vooruit gegaan. De beeldkwaliteit is een stuk beter en ook op het gebied van gebruiksgemak ben ik erop vooruit gegaan. Maar dat is natuurlijk niet vreemd. De Beardevil Cube kwam ergens in 2013 op de markt en de GoPro Hero 4 Session halverwege 2015. De Beardevil was voor mij een fijne kennismaking met de wereld van de actiecamera en met de GoPro kan het echte werk beginnen. Verwacht dit jaar verschillende video’s van reizen die ik maak en van verschillende bekende fietspaden in Brabant.