Eindelijk was het weer zo ver. We zijn, na het wegvallen van Sint-Michielsgestel, niet echt meer verwend met internationale crossen in de buurt van Den Bosch. Tot de dag van gisteren. De vooruitzichten waren goed, het parcours zag er leuk uit en het deelnemersveld was zeker een topcross waardig.

Lokale favorieten

Natuurlijk ging mijn interesse het meeste uit naar de “lokale favorieten” Micki van Empel en Eddy van IJzendoorn.
Micki rijden voor het Crelan KDL cycling team, waar ook Sven Nys zijn prestaties levert. Eddy rijdt sinds dit jaar met Natubalans als sponsor, een aardappelbedrijf uit Ammerzoden. Maar waarom nu net de interesse voor deze twee ? Micki rijdt zijn 2e jaar als Elite en wordt met de week sterker, Eddy heeft na een jaar vol tegenslag toch een sponsor gevonden voor komend jaar, wat er toe leidt dat hij gemotiveerder dan ooit aan de start staat om te laten zien dat we hem nog niet moeten afschrijven voor het veldrijden.

Sven Nijs

De wedstrijd begon snel en er ontstond al snel een kopgroep van 20 renners. Alle toppers waren daarin te vinden, met uitzondering van Mike Teunissen die bij de start een kettingbreuk had. Achteraf jammer voor hem, want zijn inhaalrace was indrukwekkend en zonder deze pech had hij zeker meegedaan voor de eerste plaatsen.
Na een ronde of 3 ontstond er een kopgroep van 6 renners, waaronder de Belgen Sven Nys, Kevin Pauwels, Bart Aernouts, Tom Meeusen, nationaal kampioen Lars van der Haar en de Duitser Walsleben. Daarachter zat een groepje met Micki en Eddy die beiden een stabiele en goede race reden. De kopgroep bleef bij elkaar tot de laatste ronde. In de laatste 4 bochten probeerde Nys het verschil te maken maar hij kreeg maar 1.5 seconde op zijn achtervolgers Meeusen en v/d Haar. Het zou uiteindelijk een sprint worden na de laatste bocht waar Meeusen net iets rapper bleek dan zijn landgenoot Nys. V/d Haar finishte op een knappe 3e plaats! De “locals” Eddy en Micki kwamen respectievelijk op een 12e en 13e plek over de streep.

Marianne Vos

Bij de dames stond er, zoals verwacht, geen maat op Marianne Vos. Na een kopstart van Annefleur Kalvenhaar was het in de 1ste ronde Vos die er meteen vandoor ging. In de achtervolging reden Sophie de Boer, Helen Wyman en Sabrina Stultiens eigenijk al een verloren wedstrijd. Vos liet er geen twijfel over bestaan dat ze hier met de overwinning naar huis wilde gaan. Na een 45 minuten koers kwam ze dan ook glorieus als winnares over de streep gevolgd door haar ploeggenoot Stultiens en op de 3e plek Helen Wyman.

Hulde aan de organisatie voor deze cross. Dit kan voor de toekomst wel eens een mooie cross worden op de internationale kalender. Mooie locatie, goede organisatie, overzichtelijk en zeker voor herhaling vatbaar.

Meer lezen: