Op zaterdag 20 april vond op het terrein van de High Tech Campus in Eindhoven een mountainbiketocht plaats. Ongeveer 100 deelnemers reden over een verrassend parcours en de opbrengt ging direct naar de Alpe d’Huzes teams van Phillips. Ik nam ook deel op uitnodiging van een van de leden van een Aple d’Huzes team.

Het is iets over 8 uur als ik op station Den Bosch de intercity naar eindhoven pak. Mijn mountainbike stal ik tegen een paar klapstoeltje en ga er zelf naast zitten. In de twintig minuten die de reis naar Eindhoven duurt staar ik uit het raam, zoek ik de route naar de High Tech Campus op en verstuur ik een tweet:

@fietsenreizen

In de trein naar Eindhoven voor een potje #mountainbiken op de High Tech Campus.

Al voor de officiële start om tien uur rijd ik met een paar andere mannen al een eerste ronde. Het parcours is nog rustig en we kunnen iedere bocht en helling goed bekijken. Het eerste stuk gaat over een zand- en gravelpad en vervolgens moeten we twee stoepjes op en af om de weg over te steken.

 

Na een klein stukje bos volgt de mooiste beklimming van het gehele parcours. Een steil stuk naar de top van de geluidswal langs de A2 Een smalle singletrack leid ons vervolgens naar een keuze tussen twee afdalingen. Een voor de geoefende mountainbiker die wel 80 graden naar beneden lijkt te gaan en een afdaling die ook wel de ‘chicken’ route wordt genoemd. Een minder steile maar nog steeds redelijk snelle afdaling.


Na de afdaling van de geluidswal komt de eerste beklimming van een parkeergarage op ons pad. P5 is tegen een helling opgebouwd waardoor de weg omhoog bestaat uit metalen roosters en de weg naar beneden is een zeer snelle afdaling door hard zand en gras. Deze adrenalinerush brengt ons vervolgens op een aantal paden waar flink doorgereden kan worden. Mooie gravelpaden langs het water en brede asfaltwegen met wind tegen. Die brede stroken asfalt leiden naar de 4 parkeergarages van 7 etages die we moeten beklimmen en afdalen. In totaal heeft ieder rondje ongeveer 120 hoogtemeters. Het parcours wordt afgesloten met enkele honderden meters onverharde singletracks. Deze paden zijn modderig en glad en komen uiteindelijk weer bij de start/finish uit.

Om tien is de officiële start en na een toespraak van de organisatie storten de honderd deelnemers zich op het parcours. In het begin zit alles nog dicht op elkaar maar alle hellingen, afdalingen en bochten slaan de grote groep uiteen. Uiteindelijk zijn de deelnemers netjes verdeeld over de route. ongeveer twee en een half uur na de start geef ik het voor gezien. Na 7 en een half rondje(tijdens het laatste rondje heb ik de parkeergarages overgeslagen) is mijn energie op en doen verschillende lichaamsdelen pijnlijk. Tijd om naar huis te gaan dus.

Het weer is de hele ochtend goed. Het is niet koud, maar helaas geen kortebroekenweer. Het blijft verder de hele ochtend droog,op een flinke bui rond 11 uur na. Ikzelf heb daar weinig last van gehad omdat ik toen aan het klimmen en dalen was in de parkeergarages.

Ik kan terugkijken op een geslaagde ochtend. Het weer was redelijk en de route was heel bijzonder. De High Tech Campus is normaal gesproken een gesloten terrein met dikke deuren en een strenge intercom. Dit evenement geeft de kans een rond te kijken op het terrein waar heel erg veel innovativiteit vandaan komt.