Door: Ellen De Vriend

Het was even wennen rondrijden in een Citroën 2CV. Vooral het schakelen in de Lelijke Eend is heel anders dan in een andere auto. Maar de knusse voorbank, het open zonnedak, de 34 graden Celsius en de geweldige vering maken er een bijzondere rit van. Ellen De Vriend uit Vlissingen schreef de reisgids ‘In je Eendje op Curaçao’ voor Odyssee Reisgidsen. Haar man Martin maakte de foto’s.

Bij aankomst in Willemstad staat een uitbundig gekleurde ChiChi Duck van Ducks United voor ons klaar, beschilderd door de Curaçaose kunstenares Serena Israel. ChiChi is de koosnaam voor de oudste dochter of zus in een Curaçaose familie. Toen in 1948 de Citroën Deux-chevaux op de markt kwam, werd de chique naam al snel vervangen door de wat minder elegante typering ‘Lelijke Eend’. Een luxemodel is het niet, maar de robuuste en betrouwbare auto doet het prima op Curaçao.

Mensen springen voor ons de straat op om foto’s van de Eend te kunnen maken en automobilisten toeteren dat we moeten stoppen. We voelen ons bijna een stel Vips. Hoewel we voor de derde keer op het Caribische eiland zijn, kijken we voor de gids weer met heel andere ogen rond. Ook bekijken we nog meer plaatsen dan bij de eerdere vakanties. Tijdens een van de ritten belanden we in de Plasa Bieu, de markthal in Willemstad waar een populair lunchoord is. In onafhankelijke gaarkeukens maken koks heerlijke krioyo, authentieke Creoolse gerechten. We hebben er het plaatselijke gerecht Keshi Yena gegeten, een Edammer kaasje gevuld met gehakt, tomaat, rozijnen, olijven en allerlei kruiden.

Duikplekken

Duiken kan overal op Curaçao. Het eiland heeft de mooiste duikplekken ter wereld, waarvan Car Pile, Tugboat, Double Reef, Hell’s Corner en Mushroom Forrest echte aanraders zijn. Het toerisme is de bron van inkomsten voor het kleine eiland. De duikhotels tieren er welig en veel toeristen die Curaçao bezoeken komen voor de onderwaterwereld.

Shete Boka

Over de Weg naar Westpunt kom je bij het Nationaal Park Shete Boka. Dit is een goed begaanbare verharde weg met af en toe een gat in. Dat is iets waarop je op Curaçao bedacht moet zijn, maar de Eend hobbelt overal onverstoorbaar overheen. We vinden het dicht bij elkaar zitten en het open zonnedak wel wat hebben. Shete Boka staat voor ‘zeven inhammen’. Omdat deze aan de noordkust van het eiland liggen zijn de golven erg indrukwekkend. Er zijn ondergrondse grotten, geweldige uitzichten en als je geluk hebt zie je waterschildpadden. Die mazzel hadden wij niet, al hebben we wel overal naar de dieren uitgekeken.

Stranden

Daaibooi is ons favoriete strand. Bij de statige kerk van Sint Willibrord moeten we even opletten om de juiste afslag te nemen. Kort daarvoor passeerden we het landhuis Jan Kok en de zoutpannen die er voor liggen. In het landhuis heeft de bekende lokale kunstenares Nena Sanchez (voorheen Miss Curaçao) haar galerie. En in de Saliña’s (zoutpannen) staan groepen flamingo’s hun kostje bij elkaar te scharrelen. Op de parkeerplaats bij het strand doen we de autoportieren niet op slot, zoals Geert Net van Ducks United ons adviseerde. Een ingeslagen ruit is kostbaar en als dieven niets van hun gading zien laten ze de auto met rust. Wie luxe op een ligbed wil relaxen en drankjes en lekkernijen geserveerd wil krijgen kan beter kiezen voor de stranden bij Mambo Beach en Jan Thiel Baai.

Struisvogels en aloë vera

Vanaf Willemstad de afslag nemen naar Santa Rosa. Daar zijn de bekende Aloë Vera Plantation en de Ostrich Farm. Een boer uit Zuid-Afrika heeft deze farm geopend om struisvogelbiefstuk aan Curaçao, Aruba en Venezuela te kunnen leveren. Hij heeft circa zeshonderd vogels. Er is een Safari Tour in een open truck en waaghalzen kunnen een ritje op een vogel maken. Vlakbij de Ostrich Farm is de Aloë Vera Plantage. Op deze sentebibuplantage groeien meer dan honderdduizend planten en worden uiteenlopende verzorgingsproducten gemaakt. Een gids vertelt in het Nederlands over het geheim en de werking van de bijzondere aloë vera. Een onverharde weg gaat oostwaarts in de richting van de Sint Jorisbaai waar mangrovebossen zijn en schitterende uitzichten. Aan deze weg ligt de ruïne van het vroeger prachtige Landhuis Koraal Tabak.

Sint Annabaai

Net zoals tijdens de voorgaande vakanties op Curaçao slenteren we ook door Willemstad, de hoofdstad van Curaçao. Het ‘Amsterdam van het westelijk halfrond’ is rond de natuurlijke haven het Schottegat gebouwd, die via de Sint Annabaai in verbinding staat met de Caribische Zee. De schitterende baai splitst Willemstad in twee delen: aan de westkant ligt Otrobanda (de andere kant) en aan de oostkant Punda (de punt). De Koningin Emmabrug ofwel de ‘Pontjesbrug’ is één van de highlights van Willemstad. De 168 meter lange brug rust op vijftien drijvende pontons. De Pontjesbrug vormt sinds 1888 de verbinding tussen de stadsdelen Otrobanda en Punda. Iedereen die over de brug, die in de ingang van de Sint Annabaai ligt, wilde moest in de beginjaren tol betalen. Uitzondering daarop waren mensen op blote voeten. De rijkere mensen trokken daarom gewoon hun schoenen uit. Per dag gaan nu circa 15.000 voetgangers over de brug. Sinds 1974 moeten auto’s over de 55 meter hoge Koningin Julianabrug.

Handelskade

Aan de Handelskade staan Nederlandse achttiende-eeuwse koopmanshuizen in Caribische kleuren. Een van de oudste gebouwen van de stad is het uit 1708 daterende Penhagebouw, het pand van Parfumerie Penha op de hoek met de Breedestraat. De Handelskade gaat na de bocht over in de Sha Caprileskade waar de populaire Drijvende markt (MercadoFlotante) is met de authentieke barken langs de kade. Vanuit de kramen op de kade verkopen Venezolaanse handelaren vis, groenten en vers fruit.

Na een dag duiken en snorkelen en een paar uur in de zon op het strand strijken we neer onder een Heineken parasol op het bruisende terras van Plein Café Wilhelmina in Willemstad. Met een flesje bier van het plaatselijke merk Polar of een Amstel Bright in je hand snap je waarom zoveel Nederlanders dit kleine zonnige eiland zo’n warm hart toedragen.

 

Curacao - handelskade

Reisgids Curaçao

De volledige PDF reisgids van Curaçao telt 68 pagina’s en kost 8,96 euro. De hoofdstukken uit de gids zijn ook afzonderlijk (0,12 euro per pagina + 2 euro startkosten) te koop. De volledige gids is ook als paperback te koop. Deze telt 68 pagina’s en kost 13 euro (exclusief 2,50 euro portokosten).

Bestellen kan via: www.odyssee-reisgidsen.nl/Curacao

5 Tips:

  1. Huur een ‘Caribbean Duck’ van Ducks United, hier huur je zowel een auto als een lifestyle. De auto’s zijn aangepast aan de 21ste eeuw en voorzien van een Ipod, MP3 aansluiting en een vrolijk zonnedakje. tel. 665-0388 (www.ducksunited.com). Er is ook een grijze grijze ‘BuddhatoBuddha’ duck en een waanzinnige witte ‘Scotch&Soda’ duck. Bij de auto kan een retro cooler gehuurd worden en er zijn frisgekleurde autostoeltjes voor de kleintjes.
  2. Bestel een gevulde picknickmand bij On y va, tel. 669-3297 (www.onyva-picnic.com)
  3. Logeer bij het boutiquehotel Scuba Lodge Pietermaai 104, tel. 465-2575. Het won de Zoover Award 2011. (www.scubalodge.com) en heeft een ontbijtmand en een duikschool.
  4. Het strand van Daaibooi is gratis, heeft diverse schaduwplekken en er is een Nederlandse snék.
  5. Plein Café Wilhelmina, Wilhelminaplein 19-23, Willemstad voor een prima en betaalbaar ontbijt, lunch en diner, tel. 461-9666, (www.pleincafewilhelmina).