Soms is het lekker om eens even te ontsnappen aan al het Tourgeweld. Dan pak ik mijn fiets en schiet ik de polders rond ’s Hertogenbosch in. Het is heerlijk fietsen langs de Maas en door de Bossche Broek.Een van mijn favorieten is een rondje langs Empel, Gewande, Alem om vervolgens via Hedel weer terug te keren naar Den Bosch.

Voor het gemak begin ik deze routebeschrijving op de centraal station van Den Bosch. Vervolgens rijdt ik richting Empel. Er kunnen verschillende routes door de stad gevolgd worden. De een zal een rustige route lang de buitenwijken prefereren en een ander ziet graag de historische binnenstad.

In Empel schiet ik de dijk op van waaruit ik een prachtig zicht op de Maas heb. Al fietsend kom ik door verschillende kleine dijkdorpjes. Eerst Gewande en vervolgens Het Wild. Net voor Maren-Kessel stap ik op het veerpont over de Maas.

Let op – het veerpont heeft beperkte vaartijden:

Alem – Maren Kessel:
Zomer (van 1-4 tot 1-10):
Werkdagen van 6 tot 21 uur
Zaterdag van 8 tot 21 uur
Zondag van 9 tot 21 uur
Winter (van 1-10 tot 1-4):
Werkdagen van 6 tot 20 uur
Zaterdag van 8 tot 20 uur
Zondag van 9 tot 20 uur

Op 2e paasdag, 2e pinksterdag, hemelvaart en koninginnedag zijn de vaarroosters als op zondag. Met kerst en Oud en Nieuw gelden afwijkende tijden. Deze zijn t.z.t. onder actueel nieuws te vinden.(bron: http://www.maasveren.nl/)

Een overtocht met de fiets kost 0,55 euro.

Vanaf het veerpont schiet ik weer de winterdijk op die via Alem en Hoorzik  richting Velddriel kronkelt.  De Maas heb ik dan inmidels voor achter me gelaten. Een landelijk landschap trekt zich aan mij voorbij. Bij Hedel schiet ik weer de brug over de Maas op.  De simpelste manier om vanaf daar weer op het centraal station te komen is na de brug rechts en alsmaar rechtdoor.

Lengte: ongeveer 35 kilometer