Voor woon- en werkverkeer heb ik afgelopen september een kleine goedkope vouwfiets aangeschaft bij de Halfords. Het ding koste maar 99 euro en dat heb ik gemerkt. Goedkoop is duurkoop zeg men, en dat heb ik gemerkt in de afgelopen maanden. Ik heb gelukkig nog geen onderdelen hoeven vervangen maar regelmatig stond mijn fietsje wel op zijn kop in de gang.

Zadelpenklem

Vanaf het begin bleek de zadelpenklem niet goed te klemmen. Het gevolg daarvan  was dat ik de eerste dag op weg naar mijn werk staand op de trappers aankwam op mijn werk. Mijn zadel kon ik wel weer omhoog zetten maar bij de eerste drempel zakte ik  weer 20 centimeter naar beneden. Helaas bleek je de klem niet strakker te zetten en moest er gezocht worden naar een creatieve oplossing. Met een beetje schilderstape om de zadelpen zit deze nu zo strak dat deze geen kant meer op kan. Het eerste probleem was opgelost.

Remarm

Vandaag tijdens een ritje in de sneeuw wilde ik remmen voor het rode stoplicht. Op zich niets vreemds want dat doe ik regelmatig. Omdat het glad was door de sneeuw wilde ik remmen met mijn achterrem(terugtraprem) omdat deze minder hard en dus gelijkmatiger remt. Normaal gesproken levert dit geen problemen op behalve dan vandaag. Met een klap kwam de remarm van mijn terugtraprem los en blokkeerde mijn trappers. Gevolg was vervolgens dat mijn achterwiel los schoot en scheef kwam te staan op mijn achterbrug. Gelukkiig op het eerste oog geen slag of andere schade, maar ik moest wel door de sneeuw teruglopen van de supermarkt naar huis.

Eenmaal thuis aangekomen heb ik mijn fiets maar weer op zijn kop gezet om de schade te inspecteren. Die viel gelukkig naar een grondige inspectie nog steeds mee en ben meteen begonnen met de reparatie. Eerst heb ik de remarm weer provisorische terug gezet op zijn plek. Met enkele ijzerdraadjes heb ik arm weer vastgezet. In januari ga ik de tijd nemen om de boel weer vast te zetten om een passend schroefje, maar voor nu moet deze oplossing afdoende zijn. Zoals ik mijn achterrem maar niet gebruik.  Tot slot heb ik mijn wiel weer rechtgezet waardoor mijn ketting strak genoeg staat en alles weer soepel loopt. Inmiddels ken ik door al dat geknutsel mijn vouwfiets van boven tot onder en beter dan mijn mountainbike. Leed of niet, ieder nadeel heeft zijn voordeel.

In de eerste week van het nieuwe jaar ga ik mijn vouwfietsje een uitgebreide opknapbeurt geven. Dan zal ook het voorlicht gemaakt worden en zal ik de boel nog eens goed afstellen zodat ik er in de zomer weer tegenaan kan.

Meer info: