Tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch ligt een prachtig natuurgebied met bos en zandduinen. De Loonse en Drunense duinen is een perfecte locatie voor een middag mountainbiken.

De vereniging Natuurmonumenten heeft een leuke mountainbikeroute door de Loonse en Drunense duinen gemaakt. De 26 kilometer lange route zit vol stijle korte klimmetjes en zandbakken. De zanderige afdalingen maken de route erg pittig en vereist uiterste concentratie van de mountainbiker.

Om de route te mogen betreden moet er een geldige toegangs-stikker getoond kunnen worden. Deze is voor 5 euro te koop bij de vier startpunten van de route, dit zijn:

– De vier Linden, Giersbergen
– De rustende jager, Biezenmortel
– De roestelberg, Kaatsheuvel
– Bosch en Duin, Udenhout

Van de 5 euro die betaald moet worden onderhoudt Natuurmonumenten de route. En dat is goed te merken. In tegenstelling tot andere mountainbikeroutes heb ik geen enkele keer over een boom moeten springen. De route is duidelijk aangegeven door middel van bordjes. Er zijn zelfs alternatieve routes aangegeven. De route wordt veelvuldig gebruikt en dat is goed te zien aan de sporen. De route kwijtraken is daardoor zo goed als onmogelijk.

Door de stijle klimmetjes in de route kan een beginnende mountainbiker in de problemen komen. Zo heb ik enkele keren een helling op moeten lopen met de fiets op mijn schouder. Omdat ik nog onvoldoende kracht in mijn benen heb en niet terugschakelde had stond ik enkele keren halverwege een helling stil. Ook kan een ongeoefende fietser lelijk ten val komen tijdens de vele stijle afdalingen. Enkele afdalingen eindigen zelfs in een wasbordje of scherpe bocht. Kortom; een afwisselende mountainbikeroute die erg uitdagend is. Zowel voor de beginnende als de meer geoefende mountainbiker zal de route nooit vervelen. Zelfs niet bij een tweede keer.

Meer lezen: