Op een bewolkte zaterdagochtend ben ik vertrokken naar Arnhem voor een mountainbikeclinic bij redelijk goede weer. Het was een bijzonder leerzame dag met veel mooie klimmetjes en afdalingen op de Veluwezoom.

De dag begon om korte bespreking van de dagindeling waarna er na een technische controle op het materiaal wordt gestart vanaf de parkeerplaats van tenniscentrum Beekhuizen. Vervolgens volgt er na een kleine kilometer fietsen een kleine helling waarop we de eerste oefeningen hebben gedaan. Het gaat hierbij om oefeningen waarbij we leren om de fiets aan te voelen en te beheersen. Daarna gaan we aan de slag met het leren van de ‘pedalkick’. Daarbij komt het voorwiel omhoog en is het makkelijker om over een obstakel te springen. Na deze korte oefeningen rijden we door naar een bosrand waar we verder gaan oefenen met het rijden en springen over obstakels.

Oefeningen

De rest van de dag rijden we kriskras door de mooiste stukjes van de Veluwe en oefenen we met klimmen en afdalen op de prachtige stuwwallen die het natuurgebied kent. Daarbij halen we stevige snelheden en verleg ik persoonlijke grensen. Waar ik eerder de rem stevig in zou drukken rijd ik nu met volle snelheid een helling af. We sluiten de dag af met een oefening waarbij we trappen op en af rijden. Het begint met een simpele trap met grote treden oprijden en een stijle trap afrijden. Vervolgens rijden we ook de stijle trap op. Iets wat ik me van tevoren niet voor mogelijk had gehouden, dat was voor mij een mooie afsluiting van de dag.

Onderhoud

We sluiten de dag af met een korte instructie over het schoonmaken en onderhouden van een mountainbike. Instructeur Karst liet zien hoe een mountainbike na een tocht in tien minuten makkelijk schoon te maken is.

Weer

Ondanks de slechte voorspellingen hebben we toch een redelijke dag gehad. In de ochtend hebben we geen regen gezien. Aan het begin van de middag trokken er wel wat buien over de Veluwe. Tegen het einde van de clinic kregen we zelfs een hagelbui over ons heen.

Tot slot

Als je wilt beginnen met mountainbiken, maar ook als je regelmatig door je bossen fietst is een mountianbikeclinic echt een aanrader. Ik heb ontzettend veel bijgeleerd en omdat er aandacht is voor ieder individu(de instructeurs kenden ieders naam) heb ik de indruk gekregen dat iedereen met een goed gevoel naar huis is gegaan.

Meer informatie: