Afgelopen zondag doofde de Olympische vlam en kwam er een einde aan 3 weken sport.  We kunnen terugkijken op een aantal prachtige wielersportevenementen. Het is tijd voor een terugblik op het mountainbiken en op het BMX’en.

mountainbike

Nederland stuurde slechts een mountainbiker naar Londen. De Brabander Rudi van Houts mocht Nederland vertegenwoordigen. Onder warme omstandigheden stond hij op zondag 12 augustus aan de start. Een medialle-kandidaat was hij niet, een plaats 8 of 9 zou heel mooi zijn. van Houts kwam echter al vroeg op achterstand te liggen en moest het doen met een veel lagere klassering. Bij de vrouwen kwam geen enkele Nederlandse in actie. De Franse Julie Bresset won het goud, het zilver ging naar de Duitse Sabine Spitz en het brons naar de Amerikaanse Georgia Gould. De Duitse wist op de zomerspelen in 2008 en 2004 al een gouden en bronzen medaille te behalen.

Op 12 augustus waren de mannen aan de beurt. Zij mochten zich uitleven op het parcours op Hadleigh Farm. Het Olympische cross-country parcours beloofde een snelle race en prachtige beelden. De Tjech Kulhavy wist onder deze mooie omstandigheden te winnen. Hij pakte een flink afstand op de nummer 2 en 3 en wist deze voorsprong ook vast te houden. De zilveren medaille ging naar de Zwitser Schurter,  het brons ging naar de Italiaan Fontana. De Nederlander Rudi van Houts eindigde op de 17e plaats. De reactie van deze mountainbiker kun je op de website van de NOS bekijken.

BMX

Bij het BMX hadden we meer geluk. Bij de vrouwen behaalde we een bronze medialle en bij de mannen een 4e en 5e plaats. De Gelderse Laura Smulders wist bij de vrouwen de bronzen medaille te behalen. De heren van der Biezen en van Gendt wisten op hun BMX de vierde en vijfde plaats te behalen.

BMX is een relatief nieuwe sport op de Olympische spelen, in Beijing werd de sport voor het eerst uitgeoefend. Het is de jongste wielersport op de olympische spelen.

Meer over de Olympische Spelen: