De lente is echt begonnen en dus komen er weer kansen om langere tochten te gaan maken. Vandaag ben ik naar Turnhout en weer terug naar huis gefiest. Een leuke stukje fietsen naar een mooie stad net over de grens bij Tilburg.

Iets over negen uur vertrek ik vanuit huis richting Vught. Bij het station is het al aardig druk met mensen die richting de stad lopen. Via het Heetmanplein rijd ik naar Vught om vervolgens de N65 richting Tilburg op te schieten. Een voor mij bekende weg die ik vorig jaar ook tijdens mijn rondje Turnhout en Antwerpen ook heb bereden. Ik passeer Helvoirt en bij Berkel-Enschot eindigt de N65 en neem ik de Bosscheweg richting het centrum van Tilburg. Als ik het centrum nader zie ik in de verte al de torens van het Westpoint en de Stadsheer. Na de kantoren van Interpolis en de Rabobank draai ik de Heuvelring op. Deze volg ik totdat ik rechtsaf de Voltstraat insla naar Stappegoor, het onderwijsgedeelte van de stad. Als ik de stad aan de zuidkant verlaat rijd ik direct Goirle binnen. Daar volg ik de doorgaande weg en eindig op de N650. Een prachtig van de weg gescheiden dubbelbaans fietspad leidt mij naar de grens met België.

Helaas is het bij de grens over met de pret. Het brede fietspad eindigt en veranderd in een smal pad van amper een meter breed. Tegemoetkomende fietsers kan ik amper passeren en naast me razen auto’s en vrachtwagens met 70 kilometer aan mij voorbij. Het verschil tussen de N650 en de N12 is opvallend groot.

De N12 volg ik tot aan het centrum van Turnhout. Onderweg kom ik door Poppel, Weelde, Ravels en Oosthoven. Eenmaal in Turnhout pak ik een korte pauze op de markt om vervolgens weer rustig huiswaarts te keren.

Op de terugweg fiets ik weer over de smalle fietspaden met naast me voorbijrazende auto’s. Ik zie dat vrachtwagens worden ingehaald en denk bij mezelf, dat kan nooit lang goed gaan.  Twee kilometer verder staat er een kleine file en dezelfde witte auto die de vrachtwagen inhaalde staat nu 20 centimeter korte op een takelauto. De rest van mijn weg terug verliep gelukkig rustig. Met bijna 110 kilometer op mijn teller stapte ik thuis van mijn racefiets.


Grotere kaart weergeven