Als er één stad bruist is het New York wel. Of je nu door Wall Street loopt waar de banken iedere dag miljardendeals afhandelen of door Williamsburg waar de alternatieve creatieve scene zich ophoudt. New York is the city that never sleeps.

Het is handig om direct bij aankomst een Time Out te kopen, een tijdschrift met alle concerten, musicals en clubs. Voor een leuke tocht langs gezellige kroegjes en hippe kleine clubs kan je in Greenwich Village terecht. Maar vergeet ook niet een show op Broadway te bezoeken. New York is geen goedkope stad, maar nu de dollar laag staat valt het allemaal reuze mee. Als je vanuit een goedkoop hotel New York verkent met de fiets hoeft het, bijvoorbeeld via websites als deze, helemaal niet veel te kosten.

Nieuw Amsterdam

Dat de stad vroeger Nieuw Amsterdam heette en Harlem is afgeleid van de Nederlandse provinciehoofdstad bij de meeste mensen wel bekend. Minder bekend is dat er is nog veel is overgebleven van de Nederlandse zeventiende eeuwse nederzetting die later zou uitgroeien tot wereldstad. Oorspronkelijk werd de kolonie op het eiland Manhattan slechts gebruikt als handelspost voor Nederlandse kolonisten die handelden in bevervellen. Door de dreiging van Engelse aanvallen werd het fort Amsterdam gebouwd, op de plaats waar nu het US Customs House staat, op de zuidpunt van Manhattan. De vuilnisbelt lag daar vlakbij, op de plek waar nu Battery Park staat. De straat die langs de beschermingswal liep noemde men Walstraat, het tegenwoordige Wall Street. Het bekende Broadway te gaan heette vroeger als de Breede Weg.De eerste verhardde straat heet nog steeds Stone Street. Volgens de overlevering werd dit gedaan omdat mevrouw van Cortlandt (nog steeds één van New Yorks bekendste families) klaagde over het stof dat opwoei als de paarden langs haar huis draafden – hier werden haar gordijnen vies van. In de onmiddellijke omgeving kwamen steeds meer nederzettingen, zoals Breuckelen (Brooklyn), Vlissingen (Flushing), Heemstede (Hempstead) en Nieuw Haarlem (Harlem). Oh ja, een laatste nationalistische anekdote. Weet u waar de term yankees vandaan komt? Juist, van de naam Jan-Kees.

Fietsen

Fietsen in New York is een steeds meer voorkomend verschijnsel. De huidige burgemeester, Michael Bloomberg, heeft ervoor gezorgd dat er op veel plekken fietspaden zijn. Deze worden echter niet door iedereen gerespecteerd: pas daarom goed op als je door de straten fietst en het is geen slecht idee om een fietshelm te dragen Vooral langs de twee rivieren en in Central Park is fietsen de meest geschikte manier om snel veel te zien van de stad. De laatste jaren is het aanbod van fietsverhuurders flink gestegen waardoor ook de prijzen zijn gedaald (vraag voor informatie over verhuurpunten bij de receptie van het hotel). Populaire fietsroutes lopen over de Brooklyn Bridge, Brooklyn Esplanada, langs de Hudson River, de oostzijde van Manhattan of door Central Park.

 

Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge

Veel mensen beperken hun eerste bezoek tot Manhattan. Daar is natuurlijk erg veel te zien: Wall Street, Broadway, Chinatown en Little Italy mogen absoluut niet worden gemist, net als ’s ochtends vroeg joggen of fietsen door het immens grote Central Park. New York heeft echter nog veel meer te bieden. Niet te missen is bijvoorbeeld de fietstocht over de Brooklyn Bridge, een uit 1883 daterende hangbrug die Manhattan met Brooklyn verbindt . De brug heeft twee lagen: onder rijden de auto’s en boven is gereserveerd voor voetgangers en fietsers. In Brooklyn aangekomen kun je naar de hippe wijk Williamsburg lopen waar de creatieve sector zijn toevlucht heeft genomen. Als je even stevig doorfietst ben je zo bij Coney Island het pretpark op de uiterste oostelijke punt van Brooklyn. Hier lijkt de tijd sinds de jaren vijftig stil te hebben gestaan. Maak een strandwandeling over de houten board walks en verbaast je over het contrast met het gejaagde leven in Manhattan. Ook Coney Island heeft trouwens een Nederlandse achtergrond: het is de verbastering van Konijn Eiland.