Ben je de gelukkige bezitter van de ontzettend handige vouwfiets? Dan wil je dat deze natuurlijk zo lang mogelijke mee gaat. Dit doe je door de compacte vouwfiets goed te onderhouden. Hoe? Dat lees je hier!

Waarom onderhoud?

Sommige mensen denken dat een fiets wel het uiterlijk behoudt door de jaren heen zoals je deze hebt gekocht. Maar niets is minder waar: net zoals je jezelf verzorgt moet je ook je vouwfiets verzorgen. Je fiets gaat ten eerste veel langer mee, de veiligheid van de fiets blijft behouden en je verhoogt je eigen fietsplezier.
Schoonmaken
Simpele tip, maar erg belangrijk: het schoonmaken van je vouwfiets. Het beste is om je vouwfiets schoon te maken met lauw water en een sopje. De ketting van de vouwfiets kun je schoonmaken met een tandenborstel. Op deze manier kun je bij alle hoekjes komen. Vergeet niet het spatbord ook schoon te maken. Aan de binnenkant hiervan zit vaak erg veel vuil. Het kunt de vouwfiets afspoelen met de tuinslang of met een emmer water. Pas op dat je de vouwfiets niet spoelt met een sterke straal.

Ketting smeren

Om de ketting van je vouwfiets te smeren kun je deze het beste plaatsen op een blok of door de vouwfiets op te hangen. Vervolgens spuit je ontvetter op de ketting. Deze zorgt ervoor dat de ketting een laagje krijgt die beschermt tegen vuil. Daarna kun je de ketting insmeren met een olie- of siliconenspray. Om ervoor te zorgen dat de olie goed wordt verspreid moet je de ketting een aantal keren ronddraaien.
Banden
De banden van de vouwfiets moeten hard zijn. Dit zorgt er onder andere voor dat de fiets soepel fietst. Daarnaast verklein je de kans dat de band gauw lek wordt. De bandenspanning van een vouwfiets moet tussen de 3,5 en 5 bar zijn.

Algemene tips

Naast het grote onderhoud zoals schoonmaken, de ketting smeren en de bandenspanning van je vouwfiets op de juiste manier instellen zijn er nog een aantal algemene tips. Deze tips zijn altijd erg belangrijk om mee te nemen tijdens het onderhouden van je vouwfiets.
• Wees tijdens het schoonmaken voorzichtig met borstelen bij de trapaskogellagers, de voorvork en de wielkogellagers.
• Kettingtandwielen en kettingschakels dienen altijd grondig te worden gereinigd omdat deze veel vuil bevatten.
• Maak de vouwfiets droog nadat je deze hebt gespoeld met water.
• Voor het laten glanzen van de vouwfiets kun je autowas gebruiken.