Iedereen reist. Of het nou van huis naar werk is, van dorp naar stad of misschien van land naar land. Je verplaatst je continue. Er zijn tal van mogelijkheden om je te verplaatsen. Tegenwoordig heeft 8 op de 10 huishoudens een auto, dit is vergelijkbaar met zo’n 480 op 1000 inwoners. Een auto is een gemakkelijke, maar dure en vervuilende manier om je van A naar B te verplaatsen. Voor sommige mensen biedt het openbaar vervoer een uitkomst. Een elektrische fiets is echter een goed alternatief vervoersmiddel en biedt vele mogelijkheden. Meer weten over elektrische fietsen? Neem ook eens een kijkje op www.elektrischefiets.nl.

De elektrische fiets

De eerste elektrische fiets werd door Sparta geïntroduceerd in 1998. Fietsen werd door de introductie van deze fiets een stuk gemakkelijker en comfortabeler. Een elektrische fiets is een fiets die wordt aangedreven door een elektromotor. Deze is bedoeld ter ondersteuning van het trappen door de fietser. De fietser hoeft alleen mee te blijven trappen voor het aandrijven van de motor. Dit soort fiets wordt ook wel een pedelec genoemd, afgeleid van de engelse woorden pedal en electric.

Milieubewust vervoersmiddel

Wanneer je slim en milieubewust bent, ga je elektrisch fietsen. Het is namelijk een aantrekkelijk en schoon alternatief voor de auto en het openbaar vervoer. Het verbruik van een elektrische fiets is laag, daarom spaart u het milieu.

De lage impact op het milieu kan als volgt toegelicht worden: de elektriciteitskosten voor het opladen van de fietsaccu zijn erg laag. Bovendien zijn de stroomkosten van een elektrische fiets per kilometer meer dan vijftig keer zo laag als de brandstofkosten bij een auto. Een volle accu kost ongeveer 12 cent en hier kun je rond de 55 kilometer mee rijden. Een bijzondere prestatie die je bij geen enkel ander vervoersmiddel ziet.

Fietsvakantie

Reizen met de elektrische fiets is goed mogelijk, denk hierbij aan een fietsvakantie of het maken van grote fietstochten door minder vlakke gebieden. Het belangrijkste voordeel is dan dat het trappen minder zwaar is. Bovendien maak je met een elektrische fiets meer kilometers en zie je meer van een omgeving, omdat je het fietsen langer volhoudt.

Fiets opladen tijdens vakantie

Bijvoorbeeld..  Wanneer je op vakantie gaat met je elektrische fiets is het natuurlijk belangrijk dat je fiets altijd opgeladen is, zodat je niet onderweg voor verassingen komt te staan. Tegenwoordig hebben veel elektrische fietsen een losse accu, die je thuis in het stopcontact kunt opladen. Er bestaan ook fietsroutes met oplaadpunten (even informatie over opzoeken).

Fietsen met medische klachten

Voor mensen met medische klachten en weinig uithoudingsvermogen of ouderen biedt de elektrische fiets echt een uitkomst. Want waarom zou je de auto pakken terwijl het stralend weer is buiten? Zoals gezegd hoef je met een elektrische fiets minder inspanning te leveren, maar kun je toch lange afstanden afleggen.