Tot 26 februari huist in museum Catharijneconvent te Utrecht de tentoonstelling ‘Pelgims – Onderweg naar Santiago de Compostella’. Deze tentoonstelling geeft een kijkje in alles op en rond de pelgrimage naar de gelijknamige bestemming in het verleden in heden.

Op een woensdagmiddag hebben mijn vriendin en ik een bezoek aan deze tentoonstelling gebracht. Net voor sinterklaas is het in het Catharijne Convent altijd ontzettend druk met kinderen die komen voor de sinterklaastentoonstelling. Wij lopen direct door naar de andere tentoonstellingsruimten. Maar niet voordat we een kijkje hebben genomen in de schatkamer van het museum. In deze ruimte zijn allerhande christelijke juwelen en zilveren objecten te bekijken. Achter in deze kelder zijn oude bisschopsgewaden en mijters te zien.

De tentoonstelling waarvoor we komen is op de eerste verdieping. We lopen de trap op en hoeven alleen de pijlen te volgen, goed oplettende bezoekers hebben de pijlen ook al in de rest van de stad gezien. Boven aan de trap gaan we door een deur en begint de tentoonstelling.

In de eerste tentoonstellingszaal krijgen we een korte inleiding en vervolgens meer informatie over pelgrimage in andere delen van de wereld en andere culturen. Er zijn objecten uit Azië en het Midden-Oosten die ons een beter beeld geven van bijvoorbeeld de Islamitische Hadj(bedevaart naar Mekka).

Daarna volgen er twee zalen waarin verschillende objecten te zien zijn die betrekking hebben op Jacobus de Meerdere, de beschermheilige van de pelgrims.

Na deze inleiding verdeeld over drie zalen worden we daadwerkelijk meegenomen op reis. Zowel het verleden als het heden van het ondernemen van de reis naar Santiago de Compostella komen aan bod. Van het inpakken tot het thuiskomen en het verwerken van de reis, alles komt aan bod. De tentoonstelling geeft door middel van
Videobeelden en objecten een goed beeld van het pelgrimeren. Soms beleef je zelfs hoe het is een bedevaart te ondernemen. Bijvoorbeeld als je in ‘de herberg’ zit waar een video getoond wordt over het overnachten tijdens El Camino.

Kortom, de tentoonstelling ‘Pelgims – Onderweg naar Santiago de Compostella’ is een tentoonstelling die bezoekers meeneemt in de leefwereld van pelgrims in het heden en verleden. Een echte aanrader voor iedereen die een dergelijk avontuur ooit zelf wil gaan ondernemen.

Meer lezen: