Er was van te voren al aangekondigd dat het parcours anders zou zijn dan andere jaren. In plaats van op en neer naar Noordwijk werden het twee rondjes naar Katwijk en weer terug. Maar op nog meer vlakken was de Rabo Beach Challenge 2013 van vanochtend anders dan andere jaren.

In 2012 had de Rabo Beach Challenge ongeveer 800 deelnemers, dit jaar waren dat er maar liefst 1200. Een flinke stijging en zorgde voor de nodige logistieke problemen. Zo reden we bij aankomst in Scheveningen meteen een file in een bleek de gratis parkeergelegenheid compleet vol te zijn. Aan de kant van de weg heb ik mijn fiets uitgeladen en ben ik richting het strand gelopen.

Het ophalen van mijn stuurbord ging gelukkig een stuk sneller en voor dat ik het wist stond ik in mijn startvak op het strand. In tegenstelling tot vorig jaar stond ik met startnummer 710 een stuk verder achteraan. Ik had dus een flink aantal deelnemers om in te halen. Gelukkig waren de weersomstandigheden goed. Al snel na de start om 10 uur bleek ook het strand in zeer goede staat te zijn. Op de meeste plaatsen was het strand erg breed en hard. Dat zorgde zowel op de heenweg als op de terugweg voor zeer hoge snelheden. Met een beetje wind tegen reed ik heen richting Katwijk met snelheden rond de 28 kilometer per uur op mijn teller. Op het deel over het strand naar Scheveningen lagen de snelheden vele malen hoger.

Bij Katwijk werden we richting de duinen gedirigeerd. Dat betekende vooral afstappen en met de fiets aan de hand rennen. In flinke opgave omdat de zandweg van het strand naar de duinen erg steil is. Op de 7 kilometer asfalt die volgden lag het tempo erg hoog. Snelheden tegen de 40 kilometer per uur tot aan de opgang van de duinen naar het strand. Een zelfde klim als bij de opgang naar de duinen leidde ons terug naar het strand. Ik had het zwaar, maar het stelde mij gerust dat ik niet de enige was die moeite had met deze looppassages door mul zand. De afdaling richting het strand die volgt is een kwestie van grote passen maken en vervolgens weer op mijn fiets springen.

Het laatste stuk strand vanaf de duinen tot het keerpunt in Scheveningen ging erg snel. Het strand was hard en we hadden een lichte wind in de rug wat resulteerde in snelheden boven de 40 kilometer per uur.

Na het keerpunt in Scheveningen volgt het tweede ronde met een vergelijkbaar verloop. Helaas verloor ik enkele minuten door een valpartij maar uiteindelijk kwam ik toch binnen de twee uur weer binnen in Scheveningen.

Bij de profs won Orica-GreenEDGE renner Sebastiaan Langeveld. Zevenvoudig winnaar Ramses Bekkenk moest het doen met een zevende plaats. Tweede werd Stefan Vreugdenhil van het Koga Cycling Team op 5 seconden van de winnaar.

Op dit moment is het alleen nog wachten op mijn eigen tijden en natuurlijk de foto’s en video’s welke maandag tegen de avond online komen de staan. Sportplaat.nl heeft ook dit jaar weer foto’s gemaakt, deze staan vanavond online.