Op 7 juli schreef ik over de romantiek van radio Tour de France. De camping, het stof en het bier. Een lange tijd was geen enkele stem is meer verbonden aan radio Tour de France dan die van Jacques Chapelle. Zoekend op youtube vond ik een klein radiofragment met de stem van deze oud-verslaggever.  

In het fragment is te horen hoe Jeroen Blijlevens de vijfde etappe van de Tour de France van 1996. Hij fiets 6 uur 55 minuten en 53 seconden op de 242 kilometer lange etappe van Lac de Madine naar Besancon. Tweede in deze etappe werd de Fransman Frederic Moncassin, derde werd de Duitser Erik Zabel. De volledige uitslag van deze etappe is te vinden op http://autobus.cyclingnews.com/results/archives/tour96/stage5.html

Jeroen Blijlevens was in de Tour de France van 1996 de eerste Nederlander met een etappeoverwinning. De volgende dag zou Michael Boogerd de etappe van Arc-et-Senans naar Aix-le-Bains winnen. Bart Voskamp won de achtiende etappe van Pamplona naar Hendaye in Baskenland. De Tour de France zou in 1996 worden afgesloten met drie Nederlandse etappeoverwinningen en de gele trui voor Bjane Riis. Erik Zabel – die eerder door Jeroen Blijlevens voorbij werd gereden – won dat jaar de groene trui.