Vandaag heeft de Catalaan Joaquin Rodriguez de Waalse Pijl gewonnen. Op de muur van Hoei wist hij te ontsnappen en pakte hij ruim 10 meters op zijn achtervolgers. Hij liet daarmee onder anderen Jelle van Endert en Phillipe Gilbert achter zich. Tweede werd de Zwitser Albasini, de Greenendge-renner won eerder dit seizoen ook al de Ronde van Catalonië. Derde werd de Waal Phillipe Gilbert die langzaamaan weer terug lijkt te komen op zijn oude niveau. Hij heeft echter nog een lange weg te gaan. 

De Waalse Plijl van 2012 kende een groot aantal uitvallers, waaronder ook Sandy Casar en Jens Voigt. De beste Nederlander was Bauke Mollema op de zevende plaats. Komende zondag zal de volgende grote voorjaarsklassieker worden verreden. Tijdens Luik-Bastenaken-Luik kan Mollema weer laten zie of hij in goede vorm is. Daarnaast zullen ook Steven Kruiswijk, Lars Boom, Robert Geesink uitkomen in de heuvelklassieker. Verzullen zullen ook de Nederlanders Johnny Hoogerland(Vacansoleil) en Tom Dumoulin(Argnos-Shimano) aan de start in Luik verschijnen.

Bij de vrouwen pakte Marianne Vos in tegenstelling tot vorig jaar de tweede plaats. De Amerikaanse Evelyn Stevens kwam als eerste over de finish. Hiermee doorbrak zij de hegomonie van Vos in de Waalse Pijl. Ze weerhield haar van haar vijfde overwinning op rij.

Meer lezen: